Detail předmětu

Management kvality

FSI-BMK-KAk. rok: 2013/2014

Předmět Management kvality má seznámit studenty se základními principy moderního řízení výkonnosti podniku. Poskytuje základní vědomosti o evropské politice kvality a komplexních systémech zajišťování kvality v kontextu ochrany životního prostředí a BOZP v EU jako podmínky pro uvádění produktů na trh. Seznamuje se systémy technických standardů důležitých pro zajištění přijatelnosti finálního produktu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

7

Výsledky učení předmětu

Znalost principů komplexního řízení kvality (TQM), legálních rámců (ČR, EU) řízení organizací orientovaného na úspěch na trhu. Znalosti postupů povinného posuzování shody. Znalost předpisů a norem významných pro povinné posuzování shody.

Prerekvizity

Základní vědomosti o technologiích, znalosti z matematiky a fyziky v rozsahu obvyklém pro bakalářský stupeň studia.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je určen pro kombinovanou formu studia, samostatná práce studenta je usměrňována blokem přednášek a cvičení.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu:
Presence ve cvičení. Přednesení jednoho referátu a absolvování tří testů na témata vyhlašovaná učitelem během semestru. Vypracování jedné seminární práce na téma posuzování shody (CE). Při nesplnění těchto podmínek může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku.
Pokud student získá za aktivity během semestru více, než 50 bodů, bude mu navržena známka podle klasifikační stupnice a nemusí skládat zkoušku. Ostatní studenti se musí podrobit zkoušce (kombinovaná písemná a ústní).
Klasifikační hodnocení studenta: výborně (91 – 100 bodů), velmi dobře (81 – 90 bodů), dobře (71 – 80 bodů), uspokojivě (61 – 70 bodů), dostatečně (51 – 60 bodů), nevyhovující (0 – 50 bodů).

Osnovy výuky

Přednáška
1. Základní pojmy. Definice kvality (úplný produkt). Dimenze kvality. Orientace na zákazníka. Stanovení priorit. Orientace na procesy. Integrovaný systém řízení. Vývoj přístupů k řízení podniků a organizací. Six Sigma, Lean Production.
2. Komplexní řízení kvality (TQM). Řízení marketingem, úplné inženýrské řešení a plánování kvality (QFD, FMEA). Environmentální a bezpečnostní omezující podmínky systému managementu.
3. Posuzování shody. Povinné a dobrovolné posuzování shody. Právní akty EU. Právní prostředí v ČR.
4. Technické normy. Kvalita jako shoda na rozhraní procesů. Výhody normovaného rozhraní. Soustavy technických norem. Normy řady ISO 9000. Posuzování shody podle norem ISO 9001.

Cvičení
1. Referáty studentů na zvolená témata a diskuse k nim. Okruh témat koreluje s tématy přednášek.
2. Příklady posuzování shody (CE).

Učební cíle

Vyložit základní principy a hlavní prostředky moderního řízení kvality v kontextu ochrany životního prostředí a BOZP. Seznámit studenty se základy komunitárního práva EU.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontroluje se účast ve cvičeních. Každý student musí absolvovat všechny bodované aktivity. Vyučující může studentovi stanovit náhradní podmínky pro uznání předmětu a udělení zápočtu.

Základní literatura

ČSN EN ISO 9000 Systémy managementu kvality – řada 3 svazků. ÚNMZ, Praha, 2006 – 2010
Fiala, A. a kol. : Management jakosti s podporou norem ISO 9000:2000. Verlag Dashöfer, Praha, 2000 – 2006
Janíček, L. a kol: Evropská unie – instituce, ekonomická, bezpečnostní a sociální politika. Computer Press, Brno, 2003. ISBN 80-7226-819-8
Janků, M.: Evropská unie – právní system evropských společenství. Computer Press, Brno, 2003. ISBN 80-7226-806-6
Mizuno, S.: Řízení jakosti. Victoria Publishing, Praha, 1992
Nařízení vlády Soubor předpisů uveřejněných ve sbírce zákonů, jimiž jsou upraveny postupy posuzování shody pro skupiny výrobků nebo jejich vlastností.
Nenadál, J. a kol.: Moderní management jakosti. Management Press, Praha, 2008
Zákon č. 22/1997 Sb. (aktuální znění) O technických požadavcích na výrobky

Doporučená literatura

GOETSCH, D. L.; DAVIS, S. B.: Quality Management - Introduction to Total Quality Management for Production, Processing and Services; 5. ed.; June 2005; ISBN 978-0131189294
JURAN, J. M.; GRYNA F. M.: Juran´s Quality Control Handbook. McGraw-Hill, Inc., New York, 1988
KETTUNEN, J.: Essays on strategic management and quality assurance; OULU 2009; ACTA UNIVERSITATIS OULUENSIS C Technica 329; pp. 44; ISBN 978-951-42-9178-

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B3S-K bakalářský

    obor B-KSB , 1 ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace

17 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Základní pojmy. Definice kvality (úplný produkt). Dimenze kvality. Orientace na zákazníka. Stanovení priorit. Orientace na procesy. Integrovaný systém řízení. Vývoj přístupů k řízení podniků a organizací. Six Sigma, Lean Production.
2. Komplexní řízení kvality (TQM). Řízení marketingem, úplné inženýrské řešení a plánování kvality (QFD, FMEA). Environmentální a bezpečnostní omezující podmínky systému managementu.
3. Posuzování shody. Povinné a dobrovolné posuzování shody. Právní akty EU. Právní prostředí v ČR.
4. Technické normy. Kvalita jako shoda na rozhraní procesů. Výhody normovaného rozhraní. Soustavy technických norem. Normy řady ISO 9000. Posuzování shody podle norem ISO 9001.