Detail předmětu

Biotechnologie I

FCH-BCO_BIT1Ak. rok: 2014/2015

Historie fermentačních technologií. Mikroorganismy a suroviny pro kvasné výroby. Sladařství a výroba piva. Výroba pekařského droždí. Vinařství. Výroba lihu a lihovin. Výroba fermentovaných masných a mléčných produktů. Octařství.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Získané znalosti jsou východiskem pro optimalizaci, měření a řízení bioprocesu. Seminář navazuje na přednášky z předmětu ve směru integrace poznatků z mikrobiologie, biochemie, chemického a biochemického inženýrství. Podrobnějším řešením konkrétní technologie se studenti lépe seznámí s technologií a jejím navrhováním (bilance surovin, vody, vzduchu, tepla, živin apod.)

Prerekvizity

Dobrá znalost mikrobiologie kvasinek a bakterií vč. jejich metabolismu. Základní znalosti o kultivačních technikách, bioinženýrských základech průmyslových fermentací (zvláště o kinetice procesu, hmotnostním a energetickém bilancování procesů). Základy sanitace ve fermentačním průmyslu.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně, Cvičení - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Studenti musí vypracovat a úspěšně obhájit zápočtový projekt v dané oblasti biotechnologie. K písemné zkoušce se vyžadují dobré znalosti všech probíraných technologií.

Osnovy výuky

1) Historie biotechnologie
2) Suroviny pro fermentační procesy
3) Výroba a druhy sladu
4) Výroba piva
5) Výroba lihu
6) Bioetanol
7) Výroba vín
8) Vína přírodní sladká a dezertní
9) Vína šumivá a perlivá
10) Výroba kvašených lihovin
11) Výroba nekvašených lihovin
12) Výroba pekařského droždí
13) Fermentované mléčné produkty
14) Fermentované masné produkty
15) Výroba octa

Učební cíle

Cílem předmětu Biotechnologie I je seznámit posluchače se základními principy biotechnologií, jejich jednotkovými operaci a zařízením. Biotechnologie I obsahuje především technologie založené na kvasinkové buňce – pivovarství, sladařství, výrobu pekařského droždí a jiné mikrobiální biomasy, vinařství, fermentační výrobu ethanolu a alkoholických nápojů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Zápočet: projekt
Zkouška: písemný test

Základní literatura

Kadlec P. a kol. Technologie potravin II, Skripta VŠCHT Praha, 2002 (CS)
Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)

Doporučená literatura

A.H.Rose and J. Stuart Harrison: The Yeats, Vol.5 - Yeats Technology. Academic press. London 1989. (CS)
F. Malík: Dobré víno. Polygrafia Bratislava 1994. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor