Detail předmětu

Základy výživy

FCH-BCO_ZAVAk. rok: 2014/2015

Základní pojmy z oblasti vědy o výživě. Přehled fyziologie a biochemických aspektů trávení a vstřebávání potravy v trávicím traktu lidského organismu. Řízení činnosti trávicí soustavy. Esenciální složky výživy a jejich látková a energetická bilance, vitaminy, minerální látky. Obohacování potravin a potravinové doplňky. Doporučené výživové dávky pro různé skupiny obyvatelstva a speciální výživové skupiny (sportovci).Alternativní způsoby výživy. Civilizační choroby a výživa. Alergie z potravin. Současné mýty ve výživě. Nové zdroje potravin.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Studenti ziskaji zakladni informace o vyznamu jednotlivych slozek lidské
potravy pro optimálni průběh metabolických děju, o způsobu zpracování potravy a o alternativnich formách výživy a modernich trendech zajistení potravy pro lidskou populaci. Naplň kurzu přispěje k rozšiřeni a komplexnímu pohledu posluchačů na potravinářskou problematiku.

Prerekvizity

Studenti by měli mít základní vědomosti o struktuře makromolekul (proteinů, lipidů,sacharidů), eventuelně základní vědomosti z fyziologie člověka.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouska: písemný test- test z celé látky,(50 otázek, hodnocení 0-2 body za otázku)
ústní část - diskuse nad testovými otázkami + otázky z probíraného učiva.

Osnovy výuky

1.Základní pojmy z vědy o výživě. Stručná anatomie a fyziologie orgánů trávicího traktu. Přehled fyziologie trávení a vstřebávání živin.
2.Žlázy spjaté s trávící soustavou (játra, pankreas). Detoxikační mechanismy. Vylučování látek z těla (ledviny).
3.Esenciální faktory výživy - metabolismus bílkovin.
4.Metabolismus sacharidů.
5. Metabolismus lipidů. Vzájemné vztahy v intermediálním metabolismu.
6. Voda, minerální látky, stopové prvky.
7. Vitaminy.
8. Látková a energetická bilance.
9. Řízení a regulace přijmu potravy, adaptace.
10. Potravinové skupiny, výživové dávky, výživa specifických skupin populace.Dietoterapie.
11. Vybrané hygienické aspekty výživy. Alergie z potravin. Potravinové doplňky.
12. Alternativní způsoby výživy, nové zdroje poravin.

Učební cíle

Cilem kursu je seznamit posluchače se základy fyziologie výživy, se základními složkami výživy a jejich úlohou v organismu a metabolismem.Studenti budou seznámeni s různými způsoby výživy (vegetariáni, nemocní,sportovci, děti,...), výživovými doplňky, funkčními potravinami. Kurs rozšiřuje a aplikuje základní poznatky získané v biochemii na vybrané fyziologické aspekty výživy (specializace, regulace).

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor