Detail předmětu

Analytická chemie potravin II

FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2014/2015

Předmět shrnuje základní znalosti z analytické chemie, dává přehled o principu a využití instrumentálních a enzymatických metod v analýze potravin, zabývá se problematikou stanovení autenticity a falšování potravin, problematikou analýzy alergenních látek v potravinách, využití metody PCR v analýze potravin a metod pro anlýzu DNA za účelem stanovení živočišných a rostlinných látek v potravinách.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Absolvent kurzu získá širší přehled o problémech spojených s produkcí potravin. Součástí přehledu jsou nově vyvíjené postupy přípravy vzorků a perspektivní metody analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.

Prerekvizity

Předpokládají se znalosti v oblasti kvalitativní i kvantitativní analýzy, zejména instrumentální chemie a analytické chemie potravin I. Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. Využívá rovněž teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii a fyzice.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami.

Osnovy výuky

1. Instrumentální analytické metody v analýze potravin
a) spektrometrické techniky
b) kapalinová chromatografie
c) plynová chromatografie
d) elektroforéza
e) polymerázová řetězová reakce PCR
2. Enzymová analýza a imunoanalýza
3. PCR analýza pro identifikaci potravinových složek
4. Analýza DNA pro identifikaci živočišných a rostlinných látek v potravinách
5. Analýza alergenů v potravinách
6. Metody stanovení autenticity potravin

Učební cíle

Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie se zaměřením na kontrolní praxi potravinářského průmyslu a inspekci potravin vzhledem na aktuální otázky současné analýzy potravin, které zahrnují: bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně hormonů a toxinů, výskytu nebezpečných chorob a jejich detekce - BSE, parazitární, bakteriální a virové infekce, geneticky modifikované potraviny, autenticitu a falšování potravin.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

Králová B., Fukal L., Rauch P, Ruml T: Bioanalytické metody, VŠCHT Praha 2001 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 1 ročník, letní semestr, povinný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 1 ročník, letní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1 ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor