Detail předmětu

Zkušebnictví

FSI-XZKAk. rok: 2015/2016

Předmět zkušebnictví má seznámit studenty se systémovými a praktickými pravidly práce ve zkušebních a kalibračních laboratořích tak, aby je byli schopni aplikovat při měření, zkoušení, kontrole a kalibraci.
Získané znalosti je také možno aplikovat v podnicích při zajišťování kontrolních mechanismů výroby.
Úvod do problematiky. Akreditační systémy. Legislativní základy zkušebnictví. Zabezpečování jakosti. Operativní řízení jakosti.
Postupy zkoušení a kalibrace měřidel. Validace zkušebních metod.
Dokumentace výsledků zkoušek. Vyjadřování výsledků zkoušek. Nejistoty měření (zkoušek). Nejistoty kalibrací měřidel. Praktické ověření znalostí ve zkušebnách.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Předmět zkušebnictví umožňuje získat studentům znalosti v oblasti
základních metod zkoušení a kalibrací měřidel, v oblasti potvrzování
platnosti zkušebních a kalibračních metod, v oblasti vyjadřování
výsledků měření (zkoušení, kalibrace měřidel) s výpočtem nejistoty.
Student se naučí používat základní metody měření a kalibrace, naučí
se vyjadřovat výsledky měření, včetně výpočtu nebo odhadu nejistoty.

Prerekvizity

Systémy managementu jakosti. Aplikovaná statistika, nástroje pro zpracování výsledků měření. Základní termíny v metrologii, technické normalizaci a statistice. Nástroje statistického řízení jakosti.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu:
Vypracování zprávy s návrhem postupu:
- pro řízení měřidla (ISO 10012)
- pro vyjadření nejistoty výsledku zkoušky
- pro audit systému jakosti zkušební/kalibrační laboratoře (EN ISO/IEc 17025).

Učební cíle

Cílem předmětu zkušebnictví je seznámit studenty se základními
pravidly managementu řízení zkušební a kalibrační laboratoře,
stejně jako i s technickými požadavky na výstupy, které laboratoře
poskytují. Úkolem předmětu je prokázat studentům, že jakost produkce
se musí zkoušet a měřit. Zkoušení a měření je nedílnou součástí
výrobního procesu jako prostředek pro ověřování kvality provedených
činností.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kurz Zkušebnictví je přednášen formou přednášek, nahrazení výuky není vyžadováno.

Základní literatura

Guide to the Expression of Uncertainty in Measurements. Geneva: International Organization for Standardization, 1993. ISBN 92-67-10188-9 (EN)
Skákala, J. Všeobecná metrológia. Bratislava: Ediční středisko SVŠT v Bratislavě, 1990. ISBN 80-227-0275-7. (SK)

Doporučená literatura

CRISPIN, L. Agile Testing: A Practical Guide for Testers and Agile Teams. 1st. edition. Addison-Wesley Professional. Boston: Pearson Education, 2009, 576 p., ISBN-13: 978-0321534460. (EN)
ČSN EN ISO/IEC 17025 Požadavky na zkušební a kalibrační laboratoře. Praha: UNMZ, 2018. (CS)
ČSN ISO 5725-1:6. Přesnost (pravdivost a preciznost) metod a výsledků měření. Praha: UNMZ, 2018. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program M2I-P magisterský navazující

    obor M-KSB , 2 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Základní pojmy. Úvod do zkušební činnosti. Rozdělení oblasti
zkoušení. Rozsah platnosti výsledků zkoušek.
Osobnost zkušebního technika.
2. Požadavky rozhodné pro udělení akreditace zkušební laboratoři.
Systém jakosti zkušební/kalibrační laboratoře (EN ISO/IEC 17 025). Aplikace akreditačních požadavků na systém jakosti zkušební laboratoře.
3. Požadavky na zkušební laboratoř - požadavky na management systému (EN ISO/IEC 17025).
4. Požadavky na zkušební laboratoř - technické požadavky (EN ISO/IEC 1025).
5. Systém jakosti kalibrační laboratoře. Kalibrační postupy pro kontrolu
používaných měřidel (hmotnost, teplota, délková měřidla, objem).
6. Metrologie ve zkušební laboratoři. Metrologické aspekty zkoušení.
7. Metrologický konfirmační systém - systémy managementu měření (ISO 10012).
8. Zajišťování jakosti ve zkušební laboratoři. Aspekty zabezpečování
jakosti (QA). Aspekty operativního řízení jakosti ve zkušební
laboratoři (QC).
9. Statistika pro laboratorní praxi. Regulační diagramy.
10. Použití norem a interních postupů pro zkoušení.
Validace (potvrzení platnosti) zkušebních postupů. Vzájemné uznávání
výsledků zkoušek.
11. Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků
měření.
12. Zpracování výsledků zkoušek. Vyjadřování výsledků zkoušek.
Nejistota výsledků zkoušek ve zkušební laboratoři. Statistická
interpretace výsledků zkoušek (konfidenční interval).
13.Nejistoty měření - praktické aplikace pro používané druhy zkoušek
zkoušky fyzikálních parametrů materiálů, měření hmotnosti, pevnosti,
ohybu, tvrdosti).