Detail předmětu

Jakost v podniku

FP-KjpPAk. rok: 2016/2017

Předmět se zabývá problematikou řízení jakosti v oblasti průmyslových podniků i podniků poskytujících služby.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou znát moderní přístupy k řízení jakosti podniku, včetně nejpoužívanějších systémů řízení jakosti, a to dle norem ISO řady 9000, TQM a EFQM.

Prerekvizity

Základy organizace a manažerských funkcí podniku, pochopení důležitosti zákazníka v tržním hospodářství.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení.
Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Požadavky k udělení klasifikovaného zápočtu:znalost probrané látky a její praktické aplikace.
Forma - písemný test a v případě potřeby ústní dozkoušení.

Osnovy výuky

Základní tématická náplň přednášek je následující:
Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Legislativní požadavky kvality
Kvalita výrobního procesu
Měření výkonnosti procesů
Regulace procesu
Způsobilost procesu
Technické požadavky na výrobek
Efektivnost kontrolního systému kvality
Úloha lidského činitele v systému kvality
7 jednoduchých nástrojů kvality
7 nástrojů managementu
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
Vývojové trendy

Obsahem cvičení je procvičování přednášených témat a zpracování případových studií (individuálně i skupinově).

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy a metodické postupy potřebné pro řízení jakosti podniku. K tomu je nutné zvládnout moderní postupy a metody řízení jakosti nutné pro TOP management firmy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Základní literatura

VEBER, J. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2002. 164 s. ISBN 80-247-0194-4. (CS)

Doporučená literatura

FREHR, H.U. Total Quality Management. Brno: Unis publishing, 1995. 258 s. ISBN 3-446-17135-5. (EN)
NENADÁL, J. Měření v systémech managementu jakosti. 2. doplněné vydání, Praha: Management Press 2004. 335 s. ISBN 80-7261-110-0. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-EP , 3 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Základní tématická náplň přednášek je následující:
Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Legislativní požadavky kvality
Kvalita výrobního procesu
Měření výkonnosti procesů
Regulace procesu
Způsobilost procesu
Technické požadavky na výrobek
Efektivnost kontrolního systému kvality
Úloha lidského činitele v systému kvality
7 jednoduchých nástrojů kvality
7 nástrojů managementu
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
Vývojové trendy

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Obsahem cvičení je procvičování přednášených témat a zpracování případových studií (individuálně i skupinově).