Detail předmětu

Softbal

CESA-TV-SOFTAk. rok: 2016/2017

V zimním semestru výuka začíná na venkovním hřišti, v průběhu semestru se přesouvá do sportovní haly, v letním semestru se začíná s výukou ve sportovní hale, v průběhu semestru se přesouvá na venkovní hřiště.
Výuka softbalu a sezónní turnaje nabízejí celoroční sportovní činnost v zimní i letní semestru. U tohoto sportu se máte šanci začlenit do skvělého kolektivu, který se nerozejde hned po skončení samotného tréninku na hřišti. Nová víceúčelová sportovní hala a sportovní areál Pod Palackého vrchem nabízejí softbalistům možnosti přípravy i v zimních měsících

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, rozvoj softbalových dovedností, znalost pravidel, zdokonalení tělesné i psychické kondice.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.
Výuka probíhá v hale i na venkovním hřišti:
• Do haly je povolen vstup pouze v čisté obuvi (indoor).
• Vhodná obuv na hřiště (umělá tráva) jsou tenisky, turfy, nebo kopačky s lisovanou podrážkou. Zakázáno je používání kovových a šroubovaných kopaček a spikes. Na venkovní tréninky přijďte teple oblečeni.
Možnost zapůjčení rukavic a dalšího materiálu za jednorázový poplatek 30,-Kč (na údržbu materiálu).

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá pod vedením vyučujícího formou nácviku jednotlivých herních dovedností, koordinace družstva. Studenti si volí podle náročnosti
R-K = kondiční herní a tréninkové hodiny zaměřené na osvojení základních herních dovedností (házení, chytání, odpal), seznámení s pravidly, hra. Výuka na travnatém hřišti SA PPV. Zájemci o softbalové turnaje kontaktujte garanta.
P,V = příprava reprezentace VUT v Brně.



Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

1.Hodina - BOZP, úvodní informace, podmínky pro udělení zápočtu, seznámení studentů s přípravou hřiště; seznámení s pravidly;
2.– 12. hodina
Studenti si mohou zvolit podle náročnosti program:
R,K = kondiční herní a tréninkové hodiny zaměřené na osvojení základních herních dovedností v obraně a útoku (házení, chytání, odpal), týmová spolupráce a komunikace, seznámení s pravidly, hra. Výuka na travnatém hřišti SA PPV doplněna cvičením a přípravou v tělocvičně (tělocvična je k dispozici i v případě špatného počasí). Zájemci o softbalové turnaje kontaktujte garanta.
P,V = příprava reprezentace VUT v Brně.
3.- 13. hodina

Učební cíle

Kompenzace sedavého jednostranného zaměstnání, ovlivnění tělesné zdatnosti, znalost pravidel, zvládnutí základních herních dovedností, taktiky a týmové spolupráce.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

UPOZORNĚNÍ STUDENTŮM nahlášeným do sportů ve sportovních zařízeních školy
Pokud si studenti sami v IS neodregistrují v semestrální výuce přihlášený sport do 11.02.2017, i když nebudou výuku navštěvovat, nebude jim na konci semestru udělen zápočet. Přesuny a výměny mezi hodinami z důvodu kolizí s rozvrhem na kmenových fakultách je třeba řešit přímo v hodinách s vyučujícími. Zrušení sportu v průběhu semestru je možné jen ze zdravotních důvodů na základě písemné žádosti a lékařské zprávy.
V Brně 20.1.2017 RNDr. Hana Lepková

Základní literatura

Süss, V. (2003). Softball a baseball: technika, herní situace, pravidla. (1. vyd., 113 s.) Praha: Grada. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor