Detail předmětu
Statistické řízení jakosti
FSI-PSRAk. rok: 2018/2019
Řízení jakosti ve slévárnách na základě statistických metod a metod na podporu jakosti v souladu s ČSN ISO. Teorie a aplikace metod SPC (statistická analýza a regulace výrobního procesu), FMEA (analýza vlivu a možnosti chyb), nástroje jakosti. Analýza konkurenceschopnosti ve slévárnách (QFD). Základní otázky TQM (Total Quality Management) a praktické aplikace norem ČSN EN ISO řady 9000, 45000 a 14000. Pozornost je věnována tvorbě příručky jakosti ve slévárnách.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
tvorbě příručky jakosti, při řešení řady technologických procesů, jejich
zlepšování.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Učební cíle
studenty se základy a aplikacemi statistického řízení jakosti
ve strojírenských podnicích, aby toto dokázali tvůrčím způsobem
uplatnit v jednotlivých technologických procesech a při
zpracování dílčích projektů a závěrečného diplomového úkolu.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Grant,L., Leavenworth, R.: Statistical Quality Control, , 0
Maring,W.: Handbuch Qualitatsmanagement, , 0
Doporučená literatura
Kupka,K.: Statistické řízení jakosti, , 0
Václavek, J.: Statistická regulace výrobních procesů, , 0
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Globální koncepce, komunitární právo EU.
3. ISO normy, certifikace, moduly shody - CE.
4. Základy TQM. Rozdíly ISO a TQM.
5. Statistická regulace měřením, srovnáváním.
6. Schopnost stroje a procesu.
7. FMEA - konstrukční, technologická.
8. Postupy a metody pro zajištění jakosti (QFD, DOE).
9. Management procesů, nepřetržité zdokonalování, školící programy.
10.Aplikace statistických postupů v jednotlivých technologiích.
11.Statistická regulace srovnáváním - přejímací plán.
12.Sedm nástrojů řízení jakosti podle japonského managementu.
13.Tvorba příručky jakosti pro slévárny.