Detail předmětu

Řízení kvality

FP-BrkvKAk. rok: 2018/2019

Předmět se zabývá problematikou řízení kvality v oblasti průmyslových výrob.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou znát moderní přístupy k řízení jakosti podniku, včetně nejpoužívanějších systémů řízení jakosti, a to dle norem ISO řady 9000, TQM a EFQM.

Prerekvizity

Základy organizace a manažerských funkcí podniku, pochopení důležitosti zákazníka v tržním hospodářství,

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení.
Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení zápočtu je požadováno:
a) Aktivní účast na cvičení – hodnotí vyučující
b) Uznaná seminární práce.

Zkouška:
Zkouška má písemnou formu. Mohou se jí účastnit pouze ti studenti, kteří mají v IS zapsaný zápočet.
Zkouška se skládá ze tří teoretických otevřených otázek, čas na vypracování odpovědí je 30 minut. Hodnotí se:
a) Správná identifikace zadaného problému
b) Způsob a rozsah řešení problému s důrazem na jeho vysvětlení.
Odpověď na každou otázku se hodnotí zvlášť. Výsledné hodnocení je dáno aritmetickým průměrem. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. Nesprávné a nečitelné odpovědi se hodnotí jako nevyhovující.

Osnovy výuky

Osnova
Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality, vývoj pohledu na kvalitu
Legislativní požadavky kvality
Základy metrologie
Výrobní proces z hlediska kvality
Regulace procesu
Způsobilost procesu
Technické požadavky na výrobky
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu
7 jednoduchých nástrojů jakosti
7 nástrojů managementu
Efektivita kontrolního systému v jakosti
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
Trendy ve vývoji kvality

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy a metodické postupy potřebné pro řízení jakosti podniku.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Základní literatura

BARTES, F. Jakost v podniku. Brno: Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. Brno, 2015. 90 s. ISBN 978-80-214 3362-5.
Nenadál, J. a kol. Moderní management jakosti. Principy, postupy, metody. Praha: Management Press, 2008. ISBN 80-7261-186-7.

Doporučená literatura

Veber, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1782-1.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-KS bakalářský

    obor BAK-EPM-KS , 3 ročník, letní semestr, povinný
    obor BAK-EP-KS , 2 ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace v kombinovaném studiu

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Způsobilost procesu
Regulace procesu
Základy metrologie
Technické požadavky na výrobky
Efektivita kontrolního systému v jakosti
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu
7 jednoduchých nástrojů jakosti
7 nástrojů managementu
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
Trendy ve vývoji kvality