Detail předmětu

Zastřešení budov

FAST-H37Ak. rok: 2019/2020

Úvod, funkční požadavky a terminologie střešních plášťů. Šikmé a ploché střechy, principy řešení a funkce. Typy střešních konstrukcí budov.
Konstrukční principy řešení šikmých střech. Hambálková soustava a ostatní dřevěné konstrukce krovů. Příhradové střešní konstrukce.
Krytiny šikmých střech. Střešní okna a vikýře.
Principy řešení plochých střech, jednoplášťové a dvouplášťové střešní konstrukce. Způsoby odvodnění střech. Tepeně technické požadavky a metody hodnocení. Střechy s obrácenou skladou střešního pláště a hybridní střechy. Krytiny plochých střech, živičné krytiny, povlakové krytiny z pryže a plastů.
Střešní okna a světlíky, stínící systémy a protisluneční ochrana. Transparentní konstrukce střešních plášťů ze skla a plastů.
Energetické navrhování střešních plášťů pro nízkoenergetické budovy a pasivní solární domy.
Zelené střechy, střešní zahrady a terasy.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Základní a podstané znalosti z navrhování konstrukcí pozemních staveb, stavební fyziky, stavební mechaniky, z navrhování ocelových, dřevěných, betonových a zděných konstrukcí.

Osnovy výuky

1. Úvod, funkční požadavky a odborná terminologie střech. Šikmé a ploché střechy, principy řešení a základní konstrukční skladby střešního pláště. Druhy, účinky zatížení a vnější klimatické vlivy na střešní konstrukce.
2. Typy střešních konstrukcí. Plnostěnné a příhradové střešní nosníky, rámové střešní konstrukce, skořepinové konstrukce, lomenice, zavěšené střešní konstrukce, lanové a membránové konstrukce z konstrukčních membrán a textilií, vzduchem podporované přetlakové konstrukce z konstrukčních membrán a textilií.
3. Konstrukční principy šikmých střech, způsoby zavětrování. Hambálková soustava a dřevěné soustavy krovů šikmých střech.
4. Příhradové střešní konstrukce. Standardizace a prefabrikace dřevěných střešních konstrukcí, příhradové konstrukce krovů a prostorové konstrukce střech. Systémy zavětrování.
5. Střešní krytiny šikmých střech. Funkční požadavky, odolnost proti povětrnosti, typy střešních krytin a materiálů, kotvení a povrchové úpravy střešní krytiny.
6. Střešní okna a vikýře v šikmých střechách. Funkční a konstrukční požadavky.
7. Ploché střechy. Principy řešení jednoplášťových a dvouplášťových plochých střech. Způsoby odvodnění střech.
8. Konstrukce plochých střech. Tepelně technické řešení, vlhkostní problémy a způsoby větrání plochých střech.
9. Střešní krytiny plochých střech. Skládané střešní krytiny z vlnitých a trapézových kovových a plastových krytin. Vícevrstvé asfaltové krytiny. Typické skladby hydroizolační vrstvy a povrchová ochrana povlakových krytin. Fóliové povlakové krytiny z pryže a plastů.
10. Střešní světlíky, transparentní kontrukce střešního pláště pro denní osvětlení budov. Materiály a konstrukce světlíků a transparentních konstrukcí plochých střech.
11. Tepelně technický a energetický návrh střešního pláště pro nízkoenergetické budovy. Navrhování solárních prvků ve střešních pláštích a bioklimatický návrh pro klimatické podmínky místa stavby.
12. Zelené střechy a střešní zahrady.
13. Požadavky a konstrukční principy navrhovávní střešního pláště velkoplošných a velkorozponových konstrukcí

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty s navrhování střešních konstrukcí a střešních plášťů budov pro dané klimatické podmínky a funkční požadavky. Získané vědomosti a zanlosti umožnují studentům navrhování konstrukcí střešního pláště budovy a uplatnění vhodného výběru materiálů, konstrukcí a návrhu skladby střešního pláště pro stanovené okrajové podmínky vnějšího a vnitřního prostředí. Získané vědomosti dále umožňují hodnotit a analysovat tepelně vlhkostní problémy ve střešním plášti a skladbě konstrukcí plochých a šikmých střech.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Barry R.: The Construction of Buildings, Volume 2,3. Oxford BSP profesional books, 1991
Chan W.W.L. and collective: Flat Roofing. RIBA publications London 1995

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor