Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-DCO_PIAk. rok: 2020/2021
Předmět poskytuje teoretické i praktické základy oborů Partikulární systémy, Práškové technologie a Chemické inženýrství aplikované pro oblast výroby potravin.Charakterizace zpracovávaných materiálů - partikulární systémy, kapaliny a pasty, základní parametry partikulárních systémů a jejich měření. Granulometrie a morfologie částicových složek partikulárních systémů. Transport a manipulace s partikulárními systémy, kapalinami a pastami. Procesy desintegrace, třídění, separace, homogenizace, segregace, kompaktace, aglomerace, granulace, tabletování, sušení a tepelná expozice zpracovávaných materiálů.Sypné vlastnosti partikulárních systémů, způsoby měření sypného chování, základy návrhů zásobníků. Dávkování partikulárních látek, kapalin a past. Povrchové vlastnosti jemnozrnných partikulárních látek, sorpční vlastnosti, transport vlhkosti a rovnovážná vlhkost partikulárních látek, tvorba suspenzí a disperzí. Povrchová úprava partikulárních látek. Vzorkování partikulárních systémů, kapalin a past.Problematika plnění obalů, balení potravin, skladování a expedice.Specifika měření a regulace potravinářských linek a procesů. Aspekty prašnosti. Bezpečnost práce a hygienické aspekty zpracování potravin.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
obor DKCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor DPAO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor DPCO_CHTP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Konzultace
Vyučující / Lektor