Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-DCO_TUDAk. rok: 2020/2021
Složení a vlastnosti přírodních vod z hlediska úpravy pitné vody. Požadavky na jakost pitné vody, Vyhláška MZ ČR č. 252/2004 Sb. Disperzní soustavy a jejich stabilita. Koagulace a agregace při úpravě vody, kinetika koagulace. Stanovení optimální dávky koagulantu. Význam míchání pro tvorbu separovatelných agregátů. Separace suspenzí (1. separační stupeň - usazování), povrchové zatížení. Separace suspenzí (1. separační stupeň - čiřiče). Separace suspenzí filtrací, filtrační materiály, teorie filtrace. Separace suspenzí filtrací, druhy filtrace a typy filtrů. Délka filtračního cyklu a kalová kapacita. Praní filtrů a zafiltrování. Flotace. Membránové procesy při úpravě vody. Odželezňování a odmanganování vody. Kalové hospodářství úpraven vody. Desinfekce vody chlorací, vedlejší produkty chlorace. Další způsoby desinfekce vody (vyjma chlorace). Oxidace organických látek přítomných ve vodě. Aerace vody a její význam pro úpravu vody. Odstraňování organických látek adsorpcí. Biologické metody úpravy vody. Odstraňování amoniaku a dusičnanů.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
obor DKCO_CHTOZP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor DPCO_CHTOZP , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný