Detail předmětu

Čištění odpadních vod z průmyslu

FAST-NPB021Ak. rok: 2020/2021

Předmět navazuje na čištění odpadních vod. Cílem je seznámení s technologiemi pro čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu. Po dvou úvodních kapitolách zabývajících se alternativními schématy průmyslových čistíren odpadních vod je podrobněji probíráno čištění odpadních vod ze zpracování cukru, výroby nápojů, zpracování ovoce a zeleniny, zpracování masa a drůbeže, mlékárenského průmyslu. Posluchači jsou seznámeni s technologiemi výroby jednotlivých produktů, se zdroji odpadních vod, doporučenými technologiemi čištění a návrhovými parametry.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav vodního hospodářství obcí (VHO)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne problematiku čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.

Prerekvizity

Chemie a technologie vody, čištění odpadních vod.

Osnovy výuky

1. Úvod do čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu, technologie výroby.
2. Zdroje odpadních vod, doporučené technologie čištění, alternativní schémata průmyslových čistíren odpadních vod.
3. Fyzikální procesy používané pro čištění odpadních vod z PP, chemické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP.
4. Biologické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP.
5. Exkurze – vodní hospodářství pivovaru.
6. Exkurze – vodní hospodářství vinařských závodů.
7.–9. Čištění odpadních vod ze zpracování cukru, nápojů, ovoce a zeleniny.
9.–10. Čištění odpadních vod z zpracování masa a drůbeže, z mlékárenského průmyslu, zpracování a finální likvidace kalů.

Učební cíle

Rozšíření znalostí problematiky čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-SIV magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu, technologie výroby. 2. Zdroje odpadních vod, doporučené technologie čištění, alternativní schémata průmyslových čistíren odpadních vod. 3. Fyzikální procesy používané pro čištění odpadních vod z PP, chemické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP. 4. Biologické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP. 5. Exkurze – vodní hospodářství pivovaru. 6. Exkurze – vodní hospodářství vinařských závodů. 7.–9. Čištění odpadních vod ze zpracování cukru, nápojů, ovoce a zeleniny. 9.–10. Čištění odpadních vod z zpracování masa a drůbeže, z mlékárenského průmyslu, zpracování a finální likvidace kalů.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod, zadání seminární práce. 2. Příklad 1 – Výpočet množství a znečištění průmyslových odpadních vod 3. Příklad 2 – Technologické schéma ČOV z výroby nápojů 4. Příklad 3 – Technologické schéma ČOV ze zpracování ovoce a zeleniny 5. Příklad 4 – Technologické schéma ČOV ze zpracování masa a drůbeže 6. Příklad 5 – Technologické schéma ČOV z mlékárenského průmyslu 7.–9. Odevzdání a prezentace seminárních prací. 10. Zápočet.