Detail předmětu

Hygiena v potravinářských technologiích

FCH-BC_HYPAk. rok: 2022/2023

Studenti si osvojí základní principy hygienického zpracování potravin, vše v souladu s požadavky současné potravinářské legislativy ČR, resp. EU, nutné pro zajišťování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin.

Hlavní důraz bude kladen na aktivní přístup studenta a schopnost aplikovat získané poznatky v potravinářské praxi. Předmět je doporučen pro studenty, kteří nehodlají pokračovat ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.


Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Studenti získají základní přehled o zásadách správné manipulace s potravinami, tak aby bylo možné zabezpečit jejich kvalitu, nutriční a senzorickou hodnotu a především bezpečnost (zdravotní nezávadnost).


Prerekvizity

Obecné základy technologie potravin.


Korekvizity

Předmět je zaměřen na aplikaci v potravinářské praxi.

 

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou přednášek - 1 vyučovací hodina týdně. Studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

 

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky absolvování zkoušky:

a) písemná část - vypracování „Příručky správné výrobní a hygienické praxe“ na konkrétní vybranou komoditu v rozsahu cca 5-10 normostran textu.

b) ústní část – diskuse k dané problematice, aktivní znalosti a přehled studenta


Osnovy výuky

1. Charakteristika a zvláštnosti potravinářského průmyslu

2. Principy základních potravinářských technologií

3. Hygienická rizika nejvýznamnějších potravinářských technologií (příručky SVP)

4. Codex Alimentarius, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)

5. Bezpečnost potravin: „Strategie bezpečnosti potravin“, systém zajištění bezpečnosti potravin v ČR

6. Základní zásady potravinového práva

7. Informační centrum bezpečnosti potravin

 


Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy hygienického zacházení s potravinami především během technologického procesu jejich výroby.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná.

 

Elearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTPO bakalářský

    specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHTPO bakalářský

    specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Elearning