Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-BC_HYPAk. rok: 2022/2023
Studenti si osvojí základní principy hygienického zpracování potravin, vše v souladu s požadavky současné potravinářské legislativy ČR, resp. EU, nutné pro zajišťování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin.
Hlavní důraz bude kladen na aktivní přístup studenta a schopnost aplikovat získané poznatky v potravinářské praxi. Předmět je doporučen pro studenty, kteří nehodlají pokračovat ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Studenti získají základní přehled o zásadách správné manipulace s potravinami, tak aby bylo možné zabezpečit jejich kvalitu, nutriční a senzorickou hodnotu a především bezpečnost (zdravotní nezávadnost).
Prerekvizity
Obecné základy technologie potravin.
Korekvizity
Předmět je zaměřen na aplikaci v potravinářské praxi.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována formou přednášek - 1 vyučovací hodina týdně. Studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.
Způsob a kritéria hodnocení
Podmínky absolvování zkoušky:
a) písemná část - vypracování „Příručky správné výrobní a hygienické praxe“ na konkrétní vybranou komoditu v rozsahu cca 5-10 normostran textu.
b) ústní část – diskuse k dané problematice, aktivní znalosti a přehled studenta
Osnovy výuky
1. Charakteristika a zvláštnosti potravinářského průmyslu
2. Principy základních potravinářských technologií
3. Hygienická rizika nejvýznamnějších potravinářských technologií (příručky SVP)
4. Codex Alimentarius, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)
5. Bezpečnost potravin: „Strategie bezpečnosti potravin“, systém zajištění bezpečnosti potravin v ČR
6. Základní zásady potravinového práva
7. Informační centrum bezpečnosti potravin
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Účast na přednáškách není povinná.
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Přednáška
Vyučující / Lektor