Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2022/2023
Předmět zahrnuje následující aktuální otázky současné analýzy potravin: Bezpečnost potravin z hlediska výskytu nežádoucích kontaminantů anorganického i organického původu včetně mikrobiální kontaminace, falšování potravin, autenticita potravin, sledovatelnost potravin, příprava vzorku k analýze, aplikace instrumentálních a chemických metod v analýze potravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Kurs je ukončen písemnou zkouškou jejíž výsledky jsou probrány při ústní zkoušce s případnými doplňujícími otázkami. Minimum bodů pro absolvování zkoušky je 50 ze 100 možných.
Osnovy výuky
Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie a aplikovat tyto znalosti v rámci kontrolní praxe potravinářského průmyslu a inspekce potravin. V rámci předmětu jsou především diskutovány principy a aplikace moderních analytických metod pro ověřování kvality a zdravotní nezávadnosti potravin a zejména metody pro ověřování autenticity potravin a metody sloužící k odhalování falšování potravin.
1. Úvod do studia2. Přehled analytických metod 3. Příprava vzorku k analýze4. Zelenina a ovoce5. Škrobové potraviny6. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin7. Tuky a oleje8. Potraviny s vysokým obsahem cukru a soli9. Nealkoholické nápoje 10. Alkoholické nápoje11. Kontaminanty v potravinách12. Izotopová analýza
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
obor NKCO_CHTP , 1 ročník, letní semestr, povinný
obor NPCO_CHTP , 1 ročník, letní semestr, povinný
Přednáška
Vyučující / Lektor
Konzultace v kombinovaném studiu