Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_TPO_PAk. rok: 2022/2023
Exkurze do vybraných potravinářských podniků. Odzkoušení některých technologických procesů v laboratorních podmínkách včetně stanovení základních kvalitativních parametrů připravených produktů. Prezentace znalostí potravinářských technologií získaných v rámci exkurzí s doplněním z odborné literatury.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Účast na exkurzích, praktických cvičeních, prezentace seminární ptáce. Účast na exkurzích 80 % - v případě neúčasti písemné vypracování dané technologie cca 1 strana a účast na praktických cvičeních 100 %. Vypracováni a odevzdání protokolu k praktickým cvičením písemnou formou (každá úloha = 4 body, ke splnění úlohy minimum 2 body). Prezentace seminární práce k tématu technologie, které si student vybere na základě poznatků z uskutečněných exkurzí.
Osnovy výuky
Cílem praktika je seznámit studenty v rámci odborných exkurzí s průmyslovými technologiemi výroby vybraných potravin a odzkoušení některých technologických procesů v laboratorních podmínkách včetně stanovení základních kvalitativních parametrů připravených produktů. Studenti získají dovednosti na základě kterých budou schopni spojit doposud získané teoretické znalosti s praktickými poznatky, a budou tak lépe připraveni na vypracování diplomové práce a následné uplatnění v praxi.
Týdenní náplň praktika:
Týden 1.–5.: Exkurze do vybraných potravinářských podniků1. výroba sladu a piva2. příprava masných výrobků3. výroba cukrovinek 4. technologie zpracování obilovin 5. výroba vína
Týden 6.–11.: Praktická realizace některých technologických procesů v laboratorních podmínkách.6. vaření piva7. výroba klobás a paštik8. výroba jogurtu9. výroba pečiva10. výroba cukrovinek11. zpracování ovoce, výroba ovocných šťáv a džemů
Týden 12.–13.: Prezentace znalostí získaných studiem odborného článku v angličtině z oblasti potravinářských technologií.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor
Laboratorní cvičení