Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_ZVPOAk. rok: 2022/2023
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních metod a technologií jejichž vliv na životní prostředí je minimální.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Student je schopný analyzovat odpadní materiál s využitím vhodné techniky, orientuje se v legislativě odpadového hospodářství, je schopný navrhnout a řídit technologii pro zpracování nebo valorizaci odpadů z potravinářského průmyslu.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.
Osnovy výuky
1. Úvod do studia2. Odpady a jejich vlastnosti3. Aerobní technologie zpracování odpadů4. Kompostování odpadů5. Anaerobní technologie zpracování odpadů6. Čištění odpadních vod7. Recyklace odpadů8. Biorafinerie, valorizace odpadů9. Skládkování, spalování odpadů10. Analýza odpadů11. Praktická část (exkurze)12. Praktická část (exkurze)13. Praktická část (exkurze)
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Doporučená literatura
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
specializace BF , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelnýspecializace CHBL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Přednáška
Vyučující / Lektor
Konzultace v kombinovaném studiu