Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-DC_NVDAk. rok: 2022/2023
Složení a vlastnosti přírodních vod z hlediska úpravy pitné vody. Požadavky na jakost pitné vody, Vyhláška MZ ČR č. 252/2004 Sb. Disperzní soustavy a jejich stabilita. Koagulace a agregace při úpravě vody, kinetika koagulace. Stanovení optimální dávky koagulantu. Význam míchání pro tvorbu separovatelných agregátů. Separace suspenzí sedimentací a v čiřičích, povrchové zatížení. Flotace. Separace suspenzí filtrací, filtrační materiály, teorie filtrace, druhy filtrace a typy filtrů, délka filtračního cyklu a kalová kapacita, praní filtrů a zafiltrování. Membránové procesy při úpravě vody. Odželezňování a odmanganování vody. Desinfekce vody. Oxidace organických látek přítomných ve vodě. Odstraňování organických látek adsorpcí. Biologické metody úpravy vody. Odstraňování amoniaku a dusičnanů. Měření v technologických procesech úpravy vody. Změny kvality vody při dopravě ke spotřebiteli. Zařízení na konečnou úpravu pitné vody u spotřebitele. Návrh technologické linky úpravny, technologický audit, praktické řešení problémů úpravy vody. Úprava vody a požadavky na kvalitu vody ve vybraných průmyslových odvětvích. Využití iontoměničů. Zdroje odborných informací z oboru a jejich využívání.
Jazyk výuky
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech