Detail předmětu
Jakost v podniku
FP-KjpPAk. rok: 2023/2024
Předmět je zaměřen na problematiku zajištění kvality podnikových procesů, jejich regulaci, stanovení stabilního a způsobilého výrobního procesu. Studenti si osvojí teoretické základy a metodické postupy potřebné pro získání a osvojení znalostí v oblasti přípravy a vlastního zabezpečování kvality procesů realizujících se v podniku.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zakončení předmětu:
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška může mít buď: a) písemnou formu. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. b) formu testu prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. O formě zkoušky budou studenti informováni na začátku semestru
Zakončení předmětu pro studenty s individuálním studiem:
Zápočet: vypracování semestrální práce, která bude zaslána přednášejícímu.
Zkouška může mít buď: a) písemnou formu. Student obdrží dvě otázky, na jejichž odpovědi má vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. b) formu testu prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS. O formě zkoušky budou studenti informováni na začátku semestru
Zakončení předmětu v distanční formě:
Zápočet: vypracování semestrální práce.
Zkouška: test prostřednictvím e-learningu. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.
Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.
Učební cíle
Studenti budou znát moderní přístupy k řízení jakosti podniku, včetně nejpoužívanějších systémů řízení jakosti.
Základní literatura
VEBER, J. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. Praha: Grada Publishing, 2002. 164 s. ISBN 80-247-0194-4. (CS)
Doporučená literatura
NENADÁL, J. Měření v systémech managementu jakosti. 2. doplněné vydání, Praha: Management Press 2004. 335 s. ISBN 80-7261-110-0. (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BAK-EP bakalářský 2 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Legislativní požadavky kvality
3. Kvalita výrobního procesu
4. Měření výkonnosti procesů
5. Regulace procesu
6. Způsobilost procesu
7. Technické požadavky na výrobek
8. Efektivnost kontrolního systému kvality
9. Výrobková certifikace
10. 7 jednoduchých nástrojů kvality
11. 7 nástrojů managementu
12. Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
13. Vývojové trendy
Cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Kvalita výrobního procesu
3. Regulace procesu
4. Způsobilost procesu
5. Úloha lidského činitele v systému kvality
6. 7 jednoduchých nástrojů kvality
7. 7 nástrojů managementu