Detail předmětu

Základy laboratorní techniky

FCH-BC_ZLTAk. rok: 2023/2024

Teoretické základy laboratorní techniky nezbytně nutné ke zvládnutí praktické laboratorní výuky v laboratorních cvičeních Praktikum z laboratorní techniky a Praktikum z anorganické chemie.
Laboratorní řád, bezpečnost práce, zásady první pomoci a nakládání s chemickými odpady. Laboratorní vybavení, základní laboratorní operace, např. práce se sklem, vážení, měření objemů kapalin a plynů, zahřívání a chlazení, žíhání, rozpouštění a ředění, separace složek nehomogenních směsí (např. dekantace, filtrace), oddělování složek homogenních směsí (např. krystalizace, destilace), další separační a čisticí techniky (např. sušení, extrakce, sublimace, rekrystalizace), měření fyzikálních veličin (bod tání, index lomu, hustota, pH).

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Vstupní znalosti

Nejsou. Jedná se o naprosto základní teoretický předmět sloužící k nutnému vyrovnání rozdílných znalostí studentů nastupujících ze středních škol tak, aby v dalším semestru mohli všichni studenti začít bez překážek a větších rozdílů pracovat v laboratorním praktiku.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Podmínkou pro udělení klasifikovaného zápočtu je úspěšné absolvování závěrečného testu,tj. získání 50 a více % z maxima dosažitelných bodů. Student má k dosažení nadpolovičního a vyššího počtu bodů tři nezávislé pokusy, všechny otázky mají stejnou obtížnost a jsou proto hodnoceny stejným počtem bodů.
Je třeba absolvovat všechna cvičení. V odůvodněných případech (z důvodu lékařem potvrzené nemoci) je umožněno nahrazení v jiné studijní skupině.
Studenti na konci semestru vypracují závěrečný test na elearningu.

Učební cíle

Cílem a smyslem předmětu je příprava studentů na práci v laboratoři. Teoreticky jsou studenti seznámeni se základním laboratorním vybavením a základními laboratorními technikami.
Student získá základní přehled o běžně využívaných laboratorních technikách a základním laboratorním vybavení. Uvědomí si nezbytnost a užitečnost znalostí získaných v dalších předmětech pro práci v laboratoři (především chemické výpočty) a důležitost dodržování bezpečnostních předpisů a laboratorního řádu.

Základní literatura

B. Kábelová, I. Pilátová, Z. Hanáková: Laboratorní technika II, FCH VUT v Brně 1999 (CS)

Doporučená literatura

A. Růžička, Z. Žák, A. Mareček: Laboratorní technika a cvičení z anorganické chemie, MU, Brno 1998 (CS)
J. Klikorka, J. Klazar, J. Votinský, J. Horák: Úvod do preparativní chemie, SNTL/ALFA, Praha 1972 (CS)

Elearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_CHCHTE bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BKCP_AAEFCH bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BPCP_AAEFCH bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BPCP_CHCHTE bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BKCP_CHTM bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BPCP_CHTM bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BPCP_CHTOZP bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BKCP_CHTOZP bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHTPO bakalářský

    specializace CHPL , 1 ročník, zimní semestr, povinný
    specializace PCH , 1 ročník, zimní semestr, povinný
    specializace BT , 1 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BKCP_CHTPO bakalářský

    specializace PCH , 1 ročník, zimní semestr, povinný
    specializace BT , 1 ročník, zimní semestr, povinný
    specializace CHPL , 1 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHMA bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program BPCP_CHTN bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.-2. Laboratorní řád, bezpečnost práce, zásady první pomoci a nakládání s chemickými odpady. Barevné značení tlakových lahví s plyny
3.-4. Seznámení se se základním laboratorním vybavením (laboratorní pomůcky, sklo, porcelán).
5.-6. Práce se sklem, vážení. Práce s předvážkami a s analytickými vahami. Odměřování objemů kapalin a plynů. Orientační odměřování objemu kapalin. Práce s dávkovačem a automatickou pipetou. Zásady práce s odměrným sklem (odměrné válce, odměrné baňky, pipety, byrety). Práce s automatickou byretou.
7.-8. Zahřívání a chlazení. Přímé zahřívání, plynové a lihové kahany. Elektrické zdroje ohřevu. Nepřímé zahřívání (kapalinové, parní, vzdušné a další lázně). Žíhání. Chlazení (chladicí směsi, chladicí media). Chlazení par.
9.-10. Separace složek nehomogenních směsí (dekantace, filtrace). Filtrační materiály. Způsoby filtrace (filtrace za normálního tlaku, filtrace za sníženého tlaku, filtrace za horka). Separace složek homogenních směsí (krystalizace, destilace). Druhy krystalizace (volná, rušená, frakční krystalizace, krystalizace změnou složení rozpouštědla, vykrývání). Destilace (prostá destilace, frakční destilace, rektifikace, destilace s vodní parou, destilace za sníženého tlaku).
11.-12. Další separační a čisticí techniky (sušení, extrakce, sublimace a rekrystalizace). Měření fyzikálních veličin (bod tání, index lomu, hustota, pH).

Elearning