Detail předmětu

Španělština pro pokročilé

FAST-BYS4Ak. rok: 2023/2024

Tento kurz probírá následující oblasti: Popis města a život v něm, ocenění a zdůraznění něčeho, vyjadřování nezájmu nebo zloby. Hovoření o návycích a zlozvycích, detailní popisování osoby. Vyjádření názoru na internetovém fóru nebo jinak veřejně. K vyjádření těchto stavů a jevů jsou použité předložkové vazby sloves, vztažné věty a věty časové. Věty příčinné a důsledkové. Slovní zásoba se rozšíří v oblasti zákona, bezpečnosti obecně, univerzitní život, charakterové vlastnosti, zdraví.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Vstupní znalosti

Studenti by měli mít znalost odpovídající předchozímu kurzu BYS32, aby se dokázali v tomto kurzu orientovat.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Cílem tohoto kurzu je výuka jazyka a jazykových schopností, které jsou potřeba ke zvládnutí úrovně nižší B1 podle ERR (Evropského referenčního rámce).
Student bude schopen porozumět i lehce složitějším textům a poslechům, bude schopen prezentovat informace z mluvených a psaných zdrojů, bude zvládat celkem plynulé a přesnější vyjadřování, bude schopen používat jazyk účinně a sponntánně pro společenské, studijní a pracovní účely, dosáhne výstupní úrovňě A2 vyšší dle SERR

Základní literatura

CASTRO VIUDEZ, Francisca, Teresa BENÍTEZ RUBIO, Ignacio RODERO a Carmen SARDINERO FRANCO. Nuevo español en marcha 3: Libro del alumno: curso de español como lengua extranjera. Madrid: SGEL, 2016. ISBN 9788497787406.

CASTRO VIUDEZ, Francisca, Teresa BENÍTEZ RUBIO, Ignacio RODERO a Carmen SARDINERO FRANCO. Nuevo español en marcha 3: Cuaderno de ejercicios: curso de español como lengua extranjera. Madrid: SGEL, 2016. ISBN 9788497787796.


Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Všechny lekce (s názvem Unidad) jsou z Nuevo Ven 3 1 Týden – Unidad 1 Mluvit o zdraví. Vyjádřit povinnost osobně i neosobně. Vyjádřit úsudek. Parafráze k vyjádření nutnosti. Slovesa s předložkou. Lékařské prostředí. Zdraví a společnost. 2 Týden – Unidad 1 Vyjádřit hodnocení. Dávat rady a pokyny. Nakupování na trhu. Srovnávací vazby a superlativ. Slovesa k vyjádření hodnocení. Zdraví. Trhy ve Španělsku. 3 Týden – Unidad 2 Mluvit o životě ve městě. Popsat město. Vztažné věty. Použití Como. Život ve měste. Popis charakterových vlastností. Hispánská komunita v U.S.A. 4 Týden – Unidad 2 Popsat charakter I. Spojovací vazby. Příslovce častosti. Každodenní život ve Španělsku a U.S.A. 5 Týden – Unidad 3 – Mluvit o univerzitním vzdělání. Žádat o informaci písemnou formou. Infinitiv a Infinitiv složený. Gerundium a gerundium složený. Profese. Univerzitní studium ve Španělsku. 6 Týden – Unidad 3 – Lokalizovat děje v časové ose. Korigovat informaci. Časové věty. Spojovací vazby II. Univerzitní studia. Profese které jsou žádané. 7 Týden – Unidad 4 – Mluvit o nových technologiích a zvycích. Mluvit o návyku a jeho důsledcích. Předložky a zájmena. Vztažná zájmena. Psychologický profil. Použití mobilních telefonů. Internet jako zdroj vzdělání. 8 Týden – Unidad 4 – Popis psychologického profilu. Vztažná zájmena s předložkou. Moderní návyky. Návyky a zlozvyky. 9 Týden – Unidad 5 – Údání. Vyjádřit názor a argumentovat. Příčinné věty. Věty důsledkové. Použití budoucího času. Spravedlnost. Spravedlnost ve Španělsku. 10 Týden – Unidad 5 – Participovat na internetovém fóru. Vyjádřit nesouhlas. Litovat minulou událost: tener que/ deber. Silniční bezpečnost. Řidičský průkaz ve Španělsku. 11 Týden – Procvičování dosud probraných témat. 12 Týden - Konverzace na probraná témata. 13 Týden – Zápočet