Detail předmětu

Stavba měst

FA-USM-KEAk. rok: 2024/2025

Předmět orientuje studenty v urbanistické problematice, zabývá se navrhováním a pojetím urbanistických celků a jejich dílčích prvků. Důraz je kladen na koncepční principy jednotlivých prostorových, funkčních a provozních vazeb v souladu se soudobými pravidly a trendy. Studenti jsou seznamováni s urbanistickými principy řešení staveb, zařízení a prvků pro bydlení, občanské vybavení, výrobu, rekreaci, zeleň, dopravu a technickou infrastrukturu v souladu legislativními požadavky. Je zdůrazňován i význam tvůrčího myšlení. V seminářích si studenti ověřují principy urbanistického navrhování potřebné pro zvládnutí urbanistického ateliéru.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav urbanismu (UU)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Výsledné hodnocení sestává z hodnocení kvality seminární práce a její prezentace před kolektivem studentů. Elaborát ze seminářů sestává z grafické části a modelu, jeho rozsah a náležitosti upravuje písemné zadání, které studenti obdrží na začátku semestru. Hodnocení seminářů může zohledňovat průběžnou práci studenta. Elaborát se opírá o grafické ověření jednotlivých prezentovaných témat a návrh nového urbanistického souboru (klauzurní práce) včetně jeho modelu.
Účast na seminářích je povinná. Konzultace rozpracovaných prací je možná vždy v rámci výuky. Zameškanou výuku nelze nahradit, lze ji však v závažných případech omluvit.
V případě omluvy lze se souhlasem vedoucího práce nahradit osobní účast v prezenční výuce online účastí ve výuce.

Učební cíle

Cílem předmětu je orientovat studenty v problematice urbanistického navrhování, seznámit je s urbanistickou koncepcí návrhu a urbanistickými principy řešení jednotlivých druhů staveb a území pro bydlení, občanské vybavení, výrobu, rekreaci, zeleň a dopravu. Předmět je koncipován jako podpora ateliérové tvorby. Cílem předmětu je nejen zvládnout principy urbanistického navrhování, ale také rozvinout kreativní myšlení.
  • Studenti si osvojí důležitá pravidla a principy urbanistického navrhování.
  • Studenti se seznámí s legislativními nároky na urbanistické řešení území.
  • Studenti si ověří význam tvůrčího myšlení při urbanistickém navrhování.
  • Studenti získají poznatky o navrhování zeleně a dopravy ve městech.
  • Studenti budou schopni zvládnout urbanistický ateliér AT3-AE Ateliér – Město a místo.

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

SITTE, Camillo. The Art of Building Cities: City Building According to Its Artistic Fundamentals. Martino Fine Books, 2013. ISBN: 978-1614275244.7 (EN)
MOUGHTIN, C. Urban Design: Street and Square. Architectural Press, 1999. ISBN: 978-0750642743. (EN)
WALTON, David, TAYLOR, David, et. al. Urban Design Compendium 1 and 2. London: English Partnership/The Housing Corporation, 2006. (EN)
Global street design guide: global designiny cities initiative. Washington, DC: Global Designing Cities Initiative, Island Press, 2016. ISBN 978-1-61091-701-8 (EN)
Urban Street Design Guide. Washington: National Association of City Transportation Officials, Island Press, 2013. ISBN 978-1-61091-494-9. (EN)

Doporučená literatura

URBAN DESING ALLIANCE. Urban Design Compendium. English Partnership/The Housing Corporation, 2007. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BE_A+U bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

33 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Exkurze

4 hod., povinná

Vyučující / Lektor