Detail předmětu

Sídla a osídlení

FA-USO-KEAk. rok: 2024/2025

Předmět je profilovým teoretickým předmětem výuky urbanismu na fakultě. Komplexně se zabývá osídlením a urbanistickou strukturou měst a vesnic. Orientuje se jak na koncepci a zákonitosti uspořádání urbanistické struktury a rozvojové trendy, tak také na problematiku koordinace a řízení územního rozvoje.
Předmět zahrnuje tři tématické bloky:

  1. sídla a osídlení,
  2. dopravní a technická infrastruktura,
  3. územní plánování.
Předmět rozvíjí a doplňuje informace získané v předchozích urbanistických předmětech na fakultě, bezprostředně navazuje na urbanistický ateliér AT3, urbanistická studie zpracovaná v ateliéru – město a místo je výchozím podkladem pro regulačním plán zpracovávaný v semináři tohoto předmětu sídla a osídlení.
Obsah předmětu je koordinován se souběžně vyučovaným předmětem základy geoekologie tak, aby student získal komplexní znalosti o osídlení a krajině.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav urbanismu (UU)

Vstupní znalosti

předmět USN-K – stavba měst, ateliér AT3-K – město a místo

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Studijní aktivity studenta budou hodnoceny v rozsahu 0 až 100 bodů. Získaným bodům bude odpovídat celková klasifikace. Minimálně je třeba v předmětu získat 50 bodů.
Student musí získat zápočet a složit zkoušku:
  • Zápočet
    • aktivní účast na seminářích doložená vypracovanými úkoly a prezentací dle zadání – lze získat max. 50 bodů (minimálně je třeba získat 25 bodů)
    • termín odevzdání seminární práce: poslední výuková hodina, dílčí úkoly se odevzávají průběžně
    • penalizace za pozdní odevzdání: -5 bodů za každý započatý týden
    • podrobněji viz Zadání semináře ve složce Učební texty
  • Zkouška
    • lze získat max. 50 bodů (minimálně je třeba získat 25 bodů)
    • penalizace za opravný termín: 1. opravný termín -10 bodů, 2. opravný termín -20 bodů

Účast na seminářích a vypracování zadaných úkolů je povinné. Zameškanou účast na seminářích nelze nahradit, v závažných odůvodněných případech ji lze omluvit.
V případě omluvy lze se souhlasem garanta předmětu nahradit osobní účast v prezenční výuce online účastí ve výuce.
Zkouška se uskuteční formou e-learningového testu. Druhý/poslední opravný termín zkoušky proběhne ústně.

Učební cíle

Seznámit studenty s principy a rozvojovými trendy uspořádání osídlení a urbanistické struktury měst a vesnic, s dopravní a technickou infrastrukturou, vodním a odpadovým hospodářstvím a nástroji územního plánování.
  • Student porozumí zákonitostem a trendům uspořádání sídel a rozvoje území tak, aby byl schopen správně definovat širší vztahy a východiska pro architektonické dílo.
  • Student bude schopen odborně zadávat požadavky na specialisty v oblasti dopravní a technické infrastruktury a koordinovat je s požadavky na komplexní rozvoj území.
  • Student bude vědět jak a kde získat komplexní informace o území potřebné pro zpracování územně plánovací dokumentace a osvojí si metody urbanistické analýzy.
  • Student porozumí zákonitostem udržitelného územního rozvoje, nástrojům pro jeho koordinaci a řízení a rolím jednotlivých aktérů.
  • Student se seznámí s jednotlivými typy územně plánovacích podkladů a územně plánovací dokumentace, s jejich předmětem, obsahem a postupem pořizování. Porozumí úloze státní správy, místní samosprávy, veřejnosti, dotčených orgánů a oprávněného investora při územním plánování.
  • Student se bude orientovat v územně plánovací a související legislativě a v normových požadavcích na dopravní a technickou infrastrukturu.
  • Student se prakticky seznámí se zpracováním vybrané části územně plánovacího podkladu a územně plánovací dokumentace.
  • Získané informace a praktické zkušenosti umožní studentovi uplatnit se v praxi v urbanistickém ateliéru nebo na stavebním úřadě či úřadě územního plánování.
  • Získané informace prohloubí schopnost studenta jako občana aktivně se podílet na rozvoji obce.

Základní literatura

HALL, Peter a Mark TEWDWR-JONES. Urban and regional planning. Sixth edition. NY: Routledge, 2020. ISBN 978-0815365273. (EN)
JACOBS, Jane. The Economy of Cities. Vintage, 1970. ISBN: 978-0394705842. (EN)
JACOBS, Jane. The Death and Life of Great American Cities. Vintage, 1992. ISBN: 978-0679741954. (EN)
LARICE, Michael a Elizabeth MACDONALD. The urban design reader. Second edition. New York: Routledge, 2012. ISBN 978-041-5668-088. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BE_A+U bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

36 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Seminář

24 hod., povinná

Vyučující / Lektor