Detail předmětu

Cizí jazyk pro doktorské studium

FaVU-3CIZIAk. rok: 2024/2025

Podstatou předmětu je konzultační výuka cizího jazyka v doktorském stupni studia, jejíž součástí je četba a překlad odborné publikace z oblasti tématu disertační práce. Studující jsou schopni číst cizojazyčné odborné publikace a přesně porozumět tezím, myšlenkám a řešením uvedeným v cizojazyčných textech. Studující dokáží aktivně používat získané znalosti v písemném i mluveném projevu, tj. vlastními slovy popsat, objasnit a shrnout svoje myšlenky, názory a postoje. Studující jsou schopni rozumět cizojazyčnému mluvenému odbornému projevu a spontánně na něj ústně reagovat.

Ověření jazykových dovedností sestává z četby a překladu úryvku odborného textu a následné konverzace na téma prostudované publikace z oblasti disertační práce. Ke zkoušce doktorand/ka předkládá písemně zpracovaný přehled klíčové odborné slovní zásoby z prostudované publikace a její překlad do češtiny. K úspěšnému zvládnutí zkoušky musí doktorand/ka prokázat, že na přijatelné úrovni rozumí čtenému odbornému textu a dokáže se plynule a spontánně účastnit odborně zaměřené diskuze ve svém oboru.

Jazyk výuky

angličtina

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Vstupní znalosti

Úroveň B1.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen zkouškou. Zkouška je komisionální a sestává z četby a překladu části studované odborné publikace a konverzace na téma disertační práce. Studující rovněž písemně shrne svůj dosavadní výzkum spojený s disertační prací a bude ho prezentovat s pomocí zvoleného programu. Po prezentaci následuje odborná diskuze. Více informací je k dispozici na webových stránkách Ústavu společenských věd Fakulty stavební VUT, který výuku pro FaVU VUT zajišťuje.

Učební cíle

Cílem kurzu je dospět ke znalosti vybraného světového jazyka na úrovni, která umožňuje odbornou (vědeckou) práci a aktivní vystupování na odborných fórech (workshopy, sympózia a konference).

Základní literatura

Odborná cizojazyčná publikace vybraná studující/m a odsouhlasená lektorem/lektorkou cizího jazyka. (EN)
Monografické publikace, sborníky a periodika dle individuálního zaměření jednotlivých studujících doktorského studijního programu.

Doporučená literatura

Studijní materiály Ústavu společenských věd a jazyků FAST VUT pro studující doktorského studia.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUD_P_CZ doktorský 2 ročník, zimní semestr, povinný
  • Program VUD_P_EN doktorský 2 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Šest lekcí výuky a četby v domluvených termínech. Odbornou publikaci si doktorand/ka vybírá ve spolupráci se školitelem a lektorem cizího jazyka.