Detail předmětu

Seminář kyberbezpečnost

FEKT-CZV-SIBAk. rok: 2023/2024

Obsah předmětu je zaměřen na aktuální témata a trendy v oblasti kryptografie a kybernetické bezpečnosti. Jedná se zejména o: formální důkazy bezpečnosti, problematiku ochrany soukromí, moderní přístupové systémy, blockchain, průmyslové systémy a kvantové/postkvantové technologie. Součástí předmětu jsou setkání se zástupci komerčního sektoru a státní správy působící v oblasti kybernetické bezpečnosti. Mimo přenosu znalostí je cílem předmětu také navázání kontaktů a zprostředkování osobních vazeb mezi posluchači i lektory.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Vstupní znalosti

Obsah předmětu ZKR - Základy kryptografie.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen kolokviem.

Učební cíle

Cílem předmětu je dát posluchačům přehled o aktuálních tématech a trendech v oblasti kryptografie a kyberbezpečnosti. Posluchači se seznámí s pokročilými technikami moderní kryptografie, jenž jsou založeny na konceptu prokazatelné bezpečnosti, dále pak s formálními modely bezpečnosti a postupy sloužící k prokazování bezpečnosti. Tyto teoretické postupy jsou v rámci předmětu dále demonstrovány na příkladech architektury a implementace moderních šifrovacích schémat, podpisových schémat a systémů na ochranu soukromí.

Absolventi získají schopnosti potřebné pro bezpečný návrh založený na principu prokazatelné bezpečnosti s užitím všeobecně uznávaných formálních modelů a definicí vlastností. V rámci předmětu pusluchači získají přehled o aktuálním stavu implementace a využití kryptografických algoritmů v reálných systémech na zajištění bezpečnosti ICT.

 

Studijní opory

Materiály k předmětu jsou k dispozici v e-learningu.

Základní literatura

BURDA, Karel. Aplikovaná kryptografie. 1. vyd. Brno: VUTIUM, 2013. ISBN 978-80-214-4612-0.
MENEZES, Alfred, Paul C VAN OORSCHOT a Scott A VANSTONE. Handbook of applied cryptography. Boca Raton: CRC Press, c1997. Discrete mathematics and its applications. ISBN 0-8493-8523-7.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-Cyber celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 2. ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

    1. Technologie na ochranu soukromí
    2. Prokazatelná bezpečnost
    3. Kvantové a postkvantové technologie
    4. Blockchain
    5. Bezpečnost v průmyslu
    6.– 10. Aktuální téma dle přednášejícího z praxe