Detail předmětu

Ekonomika investic

FAST-BV005Ak. rok: 2024/2025

Investice a národní hospodářství. Investiční prostor (výnos, riziko,likvidita). Časová hodnota peněz. Studie proveditelnosti. Hodnocení ekonomické efektivnosti a finanční proveditelnosti stavebních investičních projektů. Postupy a metody, kterými lze modelovat budoucí vývoj projektů. Ukazatele ekonomické efektivnosti. Rizika a nejistoty.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Ústav stavební ekonomiky a řízení (EKR)

Vstupní znalosti

Znalosti finanční a daňové problematiky, orientace v rozpočtových nákladech stavby.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Cílem předmětu jsou znalosti a dovednosti týkající se popisu a analýzy proměnných, které vstupují do výpočtů ekonomické efektivnosti. Tvorba modelů pro výpočty ekonomické a finanční proveditelnosti investičních projektů.
Tvorba modelů pro výpočty ekonomické a finanční proveditelnosti investičních projektů. Zpracování studie proveditelnosti.

Základní literatura

KORYTÁROVÁ, Jana. Ekonomika investic (el. stud. opora FAST VUT), 2020 (CS)
FOTR, Jiří a Ivan SOUČEK. Investiční rozhodování a řízení projektů, Praha: Grada Publishing, a.s., 2011 (CS)
BAUM, Andrew. Real Estate Investment. A Strategic Approarch. Routledge, New York, 2022. ISBN 9780367690694. (EN)
FURFINE, Craig. Practical Finance for Property Investment. Routledge, New York, 2020. ISBN 9780367333041. (EN)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Investice a hospodářský růst, druhy investičních příležitostí 2.Teoretické předpoklady pro hodnocení efektivnosti investic, časová hodnota peněz 3.Studie proveditelnosti 4.Celkové náklady projektu (investiční náklady, pracovní kapitál) 5.Financování stavebních investičních projektů, zdroje a náklady 6.Výnosy a výrobní náklady projektu, zisk, cash flow (CF) 7.Výkaz zisků a ztrát, rozvaha a výkaz CF investičního projektu 8.Ekonomická analýza, ukazatele ekonomické efektivnosti investic (NPV, IRR, PB) 9.Finanční analýza, ukazatele finanční proveditelnosti projektu 10.Rozbor nejistot z hlediska finančního hodnocení projektů, zdroje a příčiny nejistot, inflace 11.Analýza rizik a nejistot, analýza ziskovosti, citlivosti a pravděpodobnosti 12.Rozhodovací pravidla založená na konstrukci matic 13.Úvod do portfolio managementu

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Základní ukazatele pro hodnocení ekonomické efektivnosti investic 2.Výnosy a inflace, výpočet reálného výnosového procenta, příklad výpočtu obligace 3.Výpočet reálné čisté současné hodnoty 4.Pokračování příkladu s obligací 5.Portfolio – výnos, riziko, koeficient korelace 6.Rozbor nejistot – analýza ziskovosti, citlivosti a pravděpodobnosti 7.Zadání projektu – výroba dřevěných oken 8.Pokračování projektu – zdroje financování podnikatelského záměru 9.Pokračování projektu - výkaz zisků a ztrát, výkaz CF 10.Optimalizace zdrojů financování – úvěr, leasing, obligace 11.Pokračování optimalizace zdrojů financování 12.Zápočtový test 13.Zápočet