Detail předmětu

Vybrané statě z geotechniky

FAST-BF53Ak. rok: 2024/2025

Faktory ovlivňující inženýrské vlastnosti zemin. Mechanika plošných základů. Nadstavby - druhy zesílení stávajících základů, metody provádění. Analýza zemních tlaků. Statický výpočet osově a příčně zatížených pilot. Založení náročných staveb ve složitých základových podmínkách. Návrh konstrukcí z vyztužených zemin. Základní vlastnosti hornin a jejich klasifikace. Výpočet horninového tlaku. Podzemní urbanismus. Zakládání při rekonstrukcích. Zlepšování vlastností zemin v podloží. Chyby v zakládání staveb a jejich odstraňování. Vliv geotechnických staveb na životní prostředí.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav geotechniky (GTN)

Vstupní znalosti

Vznik zemin, typy základových půd, inženýrskogeologický průzkum, pružnost a pevnost materiálů, základy stavební mechaniky, výpočet zatížení.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Naučit studenty ekonomickému a bezpečnému návrhu základových konstrukcí, v různých geotechnických podmínkách. Seznámit studenty s konkrétními geotechnickými problémy. Dále se základními vlastnostmi hornin, klasifikací hornin a s podzemním urbanismem.
Student zvládne cíl předmětu - ekonomický a bezpečný návrh základových konstrukcí v různých geotechnických podmínkách. Seznámí se s konkrétními geotechnickými problémy. Dále se základními vlastnostmi hornin, klasifikací hornin a s podzemním urbanismem.

Základní literatura

DESAI, Ch. S., ABEL, J. F.: Introduction to the Finite Element Method. USA: Van Nostend Reinhold Company, 1972. (EN)
FEDA, Jaroslav: Interakce piloty a základové půdy. Praha: Academia, 1977. (CS)
KEEDWELL, M .J.: Reology and Soil Mechanics. Elsevier, 1984. (EN)

Doporučení literatura

McKYES, E.: Agricultural Engineering Soil Mechanics. Berlin: Ernst & Sohn, 1989. (EN)

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Geotechnický průzkum, jeho úkoly a metody. Odlišnost zeminy od jiných stavebních materiálů. Hlavní faktory ovlivňující inženýrské vlastnosti zemin. 2. Mechanika plošných základů. 3. Nadstavby - druhy zesílení stávajících základů, metody provádění. 4. Analýza zemních tlaků. Stabilitní analýza zemních konstrukcí. 5. Pilotové základy – přehled moderních technologií. Statický výpočet osově a příčně zatížených pilot. 6. Návrh založení náročných staveb ve složitých základových podmínkách. 7. Návrh konstrukcí z vyztužených zemin. 8. Základní vlastnosti hornin a jejich klasifikace. Výpočet horninového tlaku. 9. Podzemní urbanismus. Kolektory, podzemní garáže, parkoviště. 10. Zakládání při rekonstrukcích. Plošné základy a jejich podchycení. 11. Řešení geotechnických úloh pomocí výpočetní techniky. Zlepšování vlastností zemin v podloží. Chyby v zakládání staveb a jejich odstraňování. Vliv geotechnických staveb na životní prostředí.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Vyhodnocení pevnostních parametrů zemin 2. Vyhodnocení deformačních charakteristik zemin 3. Plošný základ pro různé základové poměry. 4. Podchycení plošného základu. 5. Návrh vodorovně zatížení piloty. 6. Založení komínu. 7. Návrh a posouzení vyztuženého svahu. 8. Vyhodnocení mechanických vlastností hornin. 9. Analýza podzemní konstrukce (kolektor) 10. Analýza podzemní konstrukce (tunel) 11. Práce s programem GEO5. Zápočet.