Detail předmětu

Podnikové finance

FAST-ZV51Ak. rok: 2024/2025

Manažerské finance a cíle podniku, finanční plánování, finanční systémy, jejich ekonomická role a význam pro podnik, strategické finanční rozhodování, náklady na vlastní a cizí kapitál, faktory rozhodující o míře zadluženosti, taktické financování, pracovní kapitál a jeho řízení, management pohledávek, management řízení zásob , cash management, krátkodobé financování, řízení kurzových rizik.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav stavební ekonomiky a řízení (EKR)

Vstupní znalosti

Základní znalosti v oblasti podnikových financí, orientace v základních kategoriích financování podniku a znalost základních metod finančního řízení.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Prohloubení znalostí v oblasti financování podniku, schopnost využívání nových metod v oblasti řízení podnikových financí.Práce s různými typy finančních plánů a předpoklady pro jejich sestavení. Schopnost identifikovat rizika při financování podniku, předcházet jim a následně řešit.
Znalostí v oblasti financování podniku, schopnost využívání nových metod v oblasti řízení podnikových financí.

Základní literatura

Mařík M.: Určování hodnoty firem. Ekopress, Praha 1998
Synek a kol.: Manažerská ekonomika. Grada Publishing, Praha 1998
Valach a kol.: Finanční řízení podniku. Ekopress, Praha 1997 1997

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Základní právní formy podnikání. Manažerské finance a jejich základní funkce. 2. Finanční plánování – strategie podniku, klasifikace finančních plánů podle času. Modely finančního plánování. 3. Finanční systémy, jejich význam pro podnik a jejich ekonomická role. 4. Strategické dlouhodobé investiční rozhodování 5. Strategické finanční rozhodování 6. Taktické financování a životní cyklus podniku 7. Řízení pracovního kapitálu 8. Management pohledávek a zásob 9. Cash management 10. Krátkodobé financování a řízení kurzových rizik