Detail předmětu

Revitalizace historických objektů

FAST-DH79Ak. rok: 2024/2025

Rozpoznat dochovalé hodnoty historických celků i solitérů,ctít urbanistický,architektonický nebo konstrukční přínos původního navrhovatele i autenticitu materiálu. Soudobými vhodně volenými prostředky prodloužit životnost stavby obohacenou o novou kvalitu.

Jazyk výuky

čeština

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Vstupní znalosti

Dějiny architektury.Historické konstrukce a ochrana památek.Materiály pro rekonstrukce.Rekonstrukce a renovace.Stavební a památkový zákon.Pozemní stavitelství.Sanace a adaptace.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

K adekvátní revitalizaci historického stavebního fondu je zapotřebí poučeného,všestranně vzdělaného projektanta,který dovede požadavky investora nebo uživatele přiměřeně aplikovat k možnostem objektu.

Základní literatura

Dvořák M.: Katechismus památkové péče. SÚPP Praha 1991
Kos J.: Rekonstrukce pozemních staveb. CERM 1999
Kříž M.: Rekonstrukce a obnova památek. VUT Brno 1992
Pavlík M. a kol.: Regenerace historických budov,sídel a krajiny,ochrana památek. ČVUT Praha 1998
Vlček M.: Projektování rekonstrukcí. CERM 1995
Vlček M.,Moudrý I.,Novotný M.,Beneš P.,Maceková V.: Poruchy a rekonstrukce staveb. ERA 2003

Doporučení literatura

Kašička F.: Stavebně historický průzkum. ČVUT Praha 2002
Škabrada J.: Konstrukce historických staveb. ČVUT Praha 2000
Štursa J.: Rekonstrukce a renovace památek II. ČVUT Praha 1983
Zemánková H.: Tvořit ve vytvořeném. CERM 2003

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Vznik a vývoj památkové péče,dějiny památkové péče v českých zemích i mimo ně. 2. Platné právní předpisy,charty,mezinárodní instituce a spolupráce. 3. Teorie a metody památkové péče.Přínosy i omyly.Památkové bohactví v českých zemích a jeho význam pro středoevropský prostor. 4. Revitalizace širších územních celků a sídel.Historická města,městské památkové rezervace a jejich památkové zóny. 5. Vesnické památkové rezervace,jejich zóny,vernakulární architektura,sakrální stavby. 6. Feudální sídla,fortifikační stavby. 7. Historické bloky a solitéry podle typologického zařazení. 8. Výrobně-technické a dopravní stavby,inženýrské stavby. 9. Autenticita historických objektů.Nová tvorba v historickém prostředí. 10.Podklady pro zahájení revitalizací.Průzkumy a dokumentace. 11.Činnosti projektanta při návrhu a realizaci revitalizace historické stavby.Práce HSV. 12.Činnosti projektanta při návrhu a realizaci revitalizace historické stavby.Práce PSV. 13.Odborná diskuse s experty z národního památkového ústavu.