Detail předmětu

Halové objekty

FAST-DH67Ak. rok: 2024/2025

Obsahem předmětu je prohloubení znalostí v problematice navrhování halových objektů různého provozně-funkčního zaměření s akcentem na systémový přístup řešení celku i detailu v konkrétních podmínkách.
Optimální tvorba plyne z hlubšího poznání zákonitostí mezi okrajovými podmínkami, tvarem konstrukce a statikou ve vazbě na použitý materiál v nosných i nenosných systémech.

Jazyk výuky

čeština

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Vstupní znalosti

Penzum technických znalostí odpovídajících profilu absolventa stud. programu "stavební inženýrství" oboru pozemní stavby.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Cílem je systémový přístup k navrhování průmyslových objektů z hlediska chápání průmyslového objektu jako integrity fungujících podsystémů v konkrétním materiálovém prostředí.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Hala jako systém. 2.-3. Pracovní prostředí, kategorizace provozů. 4. Kategorizace provozů a provozní činitelé. 5. Kvalifikace a kvantifikace provozních činitelů. 6. Požadavky provozu a okolí na stavební konstrukce. 7. Materiály stavebních konstrukcí, jejich interakce. 8. Metodický postup - metodologie návrhu stav. konstrukcí. 9. Možnost využití podpory počítačem v metodologii návrhu. 10.-11. Praktické použití demonstrované metodiky v konkrétních provozech. 12.-13. Aplikace metodiky v konkrétních pomínkách individ. zadání.