Detail předmětu

Stavební akustika a ochrana proti hluku

FAST-DH53Ak. rok: 2024/2025

Praktické využití programového vybavení pro stavební akustiku. Navrhování a ověřování akustické pohody pro novostavby a rekonstrukce s různým účelem využití. Optimalizace výběru konstrukcí z hlediska akustiky. Znalost a schopnost využití příslušných programů v oblasti stavební a prostorové akustiky, rozšíří možnosti doktoranda při zpracování disertační práce. Na teoretická řešení konstrukcí budou navazovat praktické ověření akustických parametrů formou měření in situ a vyhodnocení naměřených výsledků .

Jazyk výuky

čeština

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Vstupní znalosti

vznik zvuku, základní pojmy vlnění, fyzikální parametry zvuku, veličiny zvukového pole;

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Analýza stavebních konstrukcí z hlediska vzduchové a kročejové neprůzvučnosti, hodnocení uzavřeného prostoru z hlediska požadavků na dobu dozvuku, Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací 148/2006 Sb., hodnocení hluku na pracovištích, v chráněných vnitřních a venkovních prostorech staveb, útlum hluku ve venkovním prostoru,

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Fyzikální základy akustiky 2.Hodnocení hluku. 3.Útlum hluku ve venkovním prostoru. 4.Hodnocení a měření vzduchové a kročejové neprůzvučnosti 5.-6. Návrh optimálních rozměrů a tvarů prostorů na základě výpočtu hustoty vlastních kmitů 7. Vlnová, geometrická a statistická akustika 8. Výpočet doby dozvuku, zabezpečení jakosti mluveného slova, včetně návrhu úprav 9.-10. Ověření výpočtů měřením přístrojovým vybavením ústavu na základě závazných metodických návodů pro měření a hodnocení v oblasti stavební akustiky 11.-12. Hodnocení uzavřeného prostoru pomocí programu ODEON 13. Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací 148/2006 Sb.