Detail předmětu

Projekt

FAST-HE9Ak. rok: 2024/2025

Jedna z variant zadaného objektu, které student zpracoval v zimním semestru, bude v letním semestru použita jako podklad pro vypracování diplomové práce.Pokračování ve vypracovávání prováděcího projektu (půdorysy, řezy, pohledy, detaily) včetně specifikací (2x 15 % z celkového rozsahu projektu), které stanoví vedoucí projektu (včetně rozsahu).
Výsledkem pro získání klasifikovaného zápočtu je ucelený elaborát prováděcího projektu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

13

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Vstupní znalosti

Předpokladem je znalost metodiky projektování staveb, typologické zákonitosti navrhování různých typů staveb. Schopnost návrhu stavebního objektu v úrovni studie a projektu pro stavební povolení. Dále pak orientaci v normových a legislativních předpisech, zejména pak znalost zákona č. 50/1976 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) v platném znění.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Cílem předmětu je zpracování návrhu stavby nebo její změny (rekonstrukce) v úrovni projektu pro stavební povolení, doplněného vybranými částmi konstrukčních detailů. Dílčím cílem je získání zkušeností při zpracování projektu komplexně v širších souvislostech, zejména z hlediska řešení: architektonického, statického a konstrukčního, stavebně fyzikálního, požární bezpečnosti, stavebně technologického, TZB a ekonomického. Předpokládá se znalost metodiky projektování staveb. V případě rekonstrukce je nutné modelování stavebně technického průzkumu stávající stavby.

Student zvládne cíl předmětu, zpracuje návrh stavby nebo její změny v úrovni projektu pro stavební povolení s vybranými konstrukčními detaily. Získá zkušenosti při zpracování projektu z hlediska řešení: architektonického, statického a konstrukčního, stavebně fyzikálního, požární bezpečnosti, stavebně technologického, TZB a ekonomického.

Základní literatura

Stavební zákon s komentářem zákon č. 50/1976 Sb..
ČSN, DIN, ISO, EN.
Vlček M., Puchýř B. a kol: Praktická příručka techn.požadavků na výstavbu. Verlag Dashöfer Praha 2000
Vlček, M., Fajkoš, A.: Střešní konstrukce od A do Z. Verlag Dashöfer 2004

Typ (způsob) výuky

 

Projekt

117 hod., povinná

Vyučující / Lektor