Detail předmětu

Matematické a fyzikální modelování v hydrotechnice

FAST-DR51Ak. rok: 2024/2025

Předmět se zabývá tvorbou a využitím matematických a fyzikálních modelů v hydrodynamice. V úvodu jsou představeny základní postupy modelování hydrodynamických a disperzních jevů, sestavení koncepčního a matematického modelu. Jde o problémy proudění a transportu látek vody v tocích a inundačním území, ve vodních nádržích a objektech hydrotechnických staveb, v potrubí a v hydrogeologickém prostředí.
Součástí předmětu je úvod do rozměrové analýzy a použití vhodného programového vybavení pro řešení konkrétních úloh numerickou cestou.
Praktické použití je prováděno pro vybranou úlohu související s tématem doktorské práce.

Jazyk výuky

čeština

Vstupní znalosti

Hydraulika, hydrologie, numerické metody

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Cílem je seznámit posluchače s principy matematického a fyzikálního modelování v hydrotechnice. Kromě základních obecných postupů matematického a fyzikálního modelování si doktorandi osvojí formulaci koncepčního modelu, sestavování matematického modelu, rozměrovou analýzu, numerické a experimentální řešení daného problému.

Základní literatura

Matematické modelování hydrodynamických a disperzních jevů: Říha a kol.. VUT v Brně 1997
Říha a kol.: Matematické modelování hydrodynamických a disperzních jevů. VUT Brno 1977

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

- Úvod do matematického a fyzikálního modelování - Koncepční model - Řídící rovnice, okrajové a počáteční podmínky - Rozměrová analýza - Praktické použití numerických metod - Použití vhodného software pro řešení konkrétních úloh