Detail předmětu

Kyberkriminalita a ochrana dat

FEKT-CZV-KODAk. rok: 2024/2025

Prakticky orientovaný kurz je tvořený dvěma autonomními tematickými bloky. První se zabývá právní úpravou stíhání a vyšetřování kybernetické kriminality. Výklad postupuje v pěti lekcích od obecných konceptů po konkrétní praktickou aplikaci. Studenti se nejprve seznámí se základními koncepty kybernetické kriminality a její systematické vazby na další právní oblasti, jako je kybernetická bezpečnost. Dále jsou představeny jak hmotně právní aspekty kybernetické kriminality, v podobě výkladu konkrétních skutkových podstat relevantních trestných činů, tak procesně právní aspekty zajišťování a užívání elektronických důkazů. Na tento více teoretický výklad navazuje prakticky orientovaná lekce, ve které bude představena praxe vyšetřování a stíhání kyberkriminality. První blok zakončí výklad širšího mezinárodního kontextu se zaměřením na vyšetřování přeshraniční kriminality, jelikož teritorialita národní jurisdikce představuje v kontextu kyberprostoru bez hranic jednu ze zásadních výzev. Druhý blok, tvořený také pěti lekcemi, se zaměřuje na problematiku ochrany osobních údajů a data governance. Metoda výkladu opět sleduje základní myšlenkovou linii od obecného ke konkrétnímu. Blok je uvozen přednáškou, ve které jsou představeny základní pojmy data a informace a je dán obecný výklad k právní ochraně soukromí a jejímu vztahu k právní úpravě ochrany osobních údajů. Druhá přednáška nabízí přehledový výklad základních principů a zásad Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), jakožto základního předpisu aplikovaného v této oblasti. Jde navíc o předpis, který silně spočívá na aplikaci základních principů a jejich důkladný výklad je tak nezbytný. Třetí přednáška úzce navazuje a představuje základní práva subjektu údajů a povinnosti správce. Čtvrtá přednáška se specificky věnuje mezinárodním datovým tokům, vzhledem k tomu, že se jedná o dynamické téma, které v posledních letech prošlo řadou změn, a navíc tyto toky představují zásadní ekonomickou hodnotu. Závěrečná přednáška se věnuje aplikaci pravidel ochrany osobních údajů v českém prostředí a jsou představena národní specifika aplikace probírané úpravy. Součástí je rovněž řešení praktického příkladu zajištění compliance v oblasti ochrany osobních údajů. 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Právnická fakulta (PF MU)

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základy právní úpravy kybernetické kriminality a dále přednést základní zásady a principy regulace ochrany osobních údajů a data governance. V rámci kurzu se studenti nejprve seznámí se základními principy fungování trestního práva a dále konkrétně s hmotněprávními a procesními nástroji při vyšetřování a stíhání počítačové trestné činnosti. V druhé části kurzu bude představena právní regulace ochrany osobních údajů s akcentem na zajištění compliance a řádného plnění povinností správce údajů. 

Základní literatura

Polčák, R. a kol. Právo informačních technologií, Praha: Wolters Kluwer, 2018 (pozn. aktuálně je v přípravě druhé doplněné a rozšířené vydání s plánovaným datem vydání v roce 2024) (CS)
Kolouch, J. CyberCrime. Praha: CZ.NIC, z.s.p.o., 2016. CZ.NIC. ISBN 978-80-88168-15-7 (CS)
Smejkal, V. Kybernetická kriminalita. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 3. vydání 2022. ISBN 978-80-7380-849-5 (CS)
Polčák, R., F. Púry a J. Harašta. Elektronické důkazy v trestním řízení. Brno: Masarykova univerzita, 2015. ISBN 978-80-210-8073-7 (CS)
Míšek, J. Moderní regulatorní metody ochrany osobních údajů. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2020. 279 s. Spisy Právnické fakulty Masarykovy univerzity, řada teoretická, Edice Scientia. ISBN 978-80-210-9736-0 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-Cyber celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Kyberkriminalita - Úvod do problematiky, specifika
2. Skutkové podstaty a trestní odpovědnost za kybernetické trestné činy
3. Elektronické důkazní prostředky a jejich zajišťování
4. Vyšetřování a stíhání kyberkriminality
5. Přeshraniční kyberkriminalita a specifika mezinárodní spolupráce
6. Informace, data, soukromí a osobní údaje – Úvod do problematiky
7. Právo na ochranu osobních údajů I - Základní koncepty, zásady, hodnocení rizik
8. Právo na ochranu osobních údajů II - Práva subjektu údajů, povinnosti správce a zpracovatele
9. Mezinárodní toky osobních údajů
10. Specifika národní úpravy ochrany osobních údajů, implementace směrnice EU 2016/680, ochrana osobních údajů v praxi