Detail předmětu

Úvod do odpadového hospodářství

FAST-BXA002Ak. rok: 2024/2025

Předmět posluchačům poskytne úvod do odpadového hospodářství, uvede přehled legislativy, relevantních zákonů a předpisů. Posluchač se seznámí se získáváním informací z veřejně dostupných datových zdrojů. Dále se posluchač seznámí se současnými technologiemi pro nakládání s komunálními i průmyslovými odpady v souvislosti s hierarchií nakládání s odpady a přechodem na cirkulární ekonomiku. Studenti si osvojí základní přístupy k posouzení a hierarchizaci postupů nakládání s různými druhy odpadů a seznámí se s pestrou paletou souvisejících procesů:

  • Procesy pro využití odpadu jako materiálového nebo energetického zdroje
  • Procesy úpravy odpadů na druhotné suroviny nebo alternativní paliva
  • Procesy pro bezpečné zpracování nevyužitelných druhů odpadů
  • Způsoby sledování složení a vlastností odpadů
  • Logistika odpadů

Teoretické poznatky si studenti procvičí při řešení praktických příkladů s využitím běžně dostupného SW MS Excel a s využitím veřejně dostupných zdrojů dat a informací. Důraz bude kladen na identifikaci vstupů a výstupů materiálů a energií pro předmětné procesy a na odhad nároků spojených s nakládáním s různými druhy odpadů. Tímto způsobem se posluchač seznámí s obecnými postupy v odpadovém hospodářství a bude připraven pro studium navazujících předmětů ve studijním plánu.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Pro udělení zápočtu je nutná pravidelná a aktivní účast ve cvičeních, dodání všech zadaných úkolů a předvedení vlastní prezentace na vybrané téma. Pro úspěšné zvládnutí zkoušky je podmínkou zvládnutí písemného testu a následné rozpravy. Hodnocení testu je provedeno standardním způsobem dle procenta správných odpovědí (0–50%…F, 51–60%…E, 61–70%…D, 71–80%…C,
81–90%…B, 91-100%…A), způsob zpracování prezentace může hodnocení ovlivnit o jeden až dva stupně.

 

Učební cíle

Student porozumí terminologii a bude ji schopen používat v souladu s legislativou. Získá přehled o technologiích pro jednotlivé způsoby nakládání s odpady dle hierarchie. Student se seznámí se základními požadavky na vzorkování odpadů v obecné rovině a na příkladu vzorkování komunálních odpadů si uvědomí nezbytné kroky související s realizací takového vzorkování, pokud má být provedeno dle jednotných a opakovatelných postupů. Student získá vhled do způsobu evidence odpadů a bude schopen vypracovat jednoduché roční hlášení. V kontextu oběhového hospodářství si udělá představu o obtížnosti statistického měření oběhovosti.

 

Základní literatura

ČESKO. Zákon č. 541 ze dne 1. prosince 2020 o odpadech (Zákon č. 541/2020 Sb. o odpadech). In: Sbírka zákonů České republiky. 2020, částka 222, s. 6082–6192. ISSN 1211-1244 (CS)
ČESKO. Ministerstvo životního prostředí ČR: Plán odpadového hospodářství ČR pro období 2015–2024. Prosinec 2014, dostupné na www: http://www.mzp.cz/cz/plan_odpadoveho_hospodarstvi_cr (CS)
BEŇO, Zdeněk. Recyklace: efektivní způsoby zpracování odpadů. Brno: Vysoké učení technické, Fakulta strojního inženýrství, Ústav procesního a ekologického inženýrství, 2011. ISBN 978-80-214-4240-5 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-ENI bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Procesy a odpady, historie odpadového hospodářství, lineární koncept, hierarchie nakládání s odpady. 2. Legislativní zakotvení odpadového a oběhového hospodářství, přechod na oběhové a bezodpadové hospodářství. 3. Jaké odpady vznikají – druhy a kategorie odpadů, jejich zařazování. Nebezpečné vlastnosti odpadů. Prognózování produkce odpadů. Složky komunálního odpadu. 4. Způsoby nakládání s odpady dle Hierarchie nakládání s odpady – přehled hlavních technologií. 5. Způsoby nakládání s odpady dle Hierarchie nakládání s odpady – přehled hlavních technologií. 6. Vzorkování heterogenních odpadů – úvod do vzorkování, analýzy KO a SKO. 7. Význam vzorkování odpadů dle požadavků legislativy – vzorkování z pohledu laboratorních analýz – návazné laboratorní rozbory (předepsané vzorkování před nakládáním). 8. Tok odpadů, evidence odpadů v ČR – průběžná, roční hlášení, podnik a odpady, odpadový hospodář. 9. Tok odpadů na území ČR – logistika, nástroje pro modelování. 10. Indikátory cirkularity a sledování míry využití odpadů v obcích. 11. Komunální odpady jako významný zdroj druhotných surovin – úprava dotřiďováním, druhotné suroviny, dotační systém EKO-KOM. 12. Komunální odpady jako významný zdroj druhotných surovin – úprava na MBU – příprava pro recyklaci a alternativní paliva. 13. Stavební odpady jako významný odpadový tok.

Konzultace v kombinovaném studiu

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Procesy a odpady, hierarchie nakládání s odpady. 2. Legislativní zakotvení odpadového a oběhového hospodářství. 3. Druhy a kategorie odpadů, jejich zařazování. Nebezpečné vlastnosti odpadů. Složky komunálního odpadu. 4. Způsoby nakládání s odpady dle Hierarchie nakládání s odpady – přehled hlavních technologií. 5. Způsoby nakládání s odpady dle Hierarchie nakládání s odpady – přehled hlavních technologií. 6. Vzorkování heterogenních odpadů – úvod do vzorkování, analýzy KO a SKO. 7. Význam vzorkování odpadů pro ověření vlastností – vzorkování z pohledu laboratorních analýz – návazné laboratorní rozbory (předepsané vzorkování před nakládáním). 8. Tok odpadů, evidence odpadů v ČR – průběžná, roční hlášení, podnik a odpady, odpadový hospodář. 9. Tok odpadů na území ČR – logistika, nástroje pro modelování. 10. Indikátory cirkularity a sledování míry využití odpadů v obcích. 11. Úprava komunálních odpadů dotřiďováním, druhotné suroviny, dotační systém EKO-KOM. 12. Technologie MBU – příprava pro recyklaci a alternativní paliva. 13. Stavební odpady jako významný odpadový tok.