Detail předmětu

Základy práva

FAST-BXA003Ak. rok: 2024/2025

Cílem tohoto propedeutického předmětu je za prvé seznámit studenta se základními pojmy, principy a instituty právního systému českého práva a práva Evropské unie, a to v rozsahu nezbytném pro další studium právně zaměřených předmětů z oblasti správního práva, finančního práva, práva životního prostředí a energetického práva. Za druhé je cílem tohoto předmětu uvést studenta do problematiky občanského a obchodního práva, a to v rozsahu potřebném pro základní orientaci v právních důsledcích činností spojených s výkonem manažerských funkcí v oblasti odpadového hospodářství, energetického managementu a projektování. Těmto cílům bude odpovídat struktura předmětu. Předmět bude rozdělen do tří bloků. V rámci prvního bloku bude kladen důraz na seznámení s právem jako specifickým normativním systémem v jeho obecnosti a komplexnosti. Ve druhém bloku bude rozebrána problematika podnikání a její veřejno i soukromoprávní uchopení. Důraz bude kladen na postavení osob v řídících funkcích a jejich případnou odpovědnost. Třetí blok bude zaměřen do smluvního práva. Cílem bude seznámit studenta s právními požadavky na obsah smluv, nástroji eliminace rizik a s vybranými smluvními typy.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Právnická fakulta (PF MU)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Výuka ve cvičeních bude založena na řešení praktických příkladů s využitím teoretických poznatků z přednášek a ze samostudia. Důraz bude kladen na aplikaci právních předpisů při řešení modelových i skutečných situací v rámci vybraných témat. Proto je nezbytná předchozí příprava v podobě vyřešení praktického příkladu/ů, která bude vyžadována na semináře dle zadání vyučujícího, stejně nutnost mít k dispozici předem zadané prameny práva. V rámci cvičení jsou zařazeny 2 kontrolní písemné práce (každá přibližně za 24 bodů) s možností využití vytištěných právních předpisů. Podmínkou udělení zápočtu je pravidelná a aktivní účast ve cvičeních, dodání všech zadaných úkolů a získání alespoň poloviny bodů z každé kontrolní práce. Studentům, kteří nesplní podmínky zápočtu, bude v průběhu prvních dvou týdnů zkouškového období umožněno napsat opravný test.

Forma zkoušek

Zkouška bude sestávat z písemné a ústní části. Pro úspěšné zvládnutí zkoušky je podmínkou zvládnutí písemného testu a následné rozpravy. Hodnocení testu je provedeno standardním způsobem dle procenta správných odpovědí (0–50%…F, 51–60%…E, 61–70%…D, 71–80%…C, 81–90%…B, 91-100%…A).

•    Písemná část

Písemná část trvá 60 minut. V písemné části bude zadána případová studie zaměřená na problematiku práva životního prostředí i stavebního práva v rozsahu odpřednášené materie. Studenti mají možnost používat právní předpisy v tištěné podobě. Elektronická zařízení nejsou povolena.

Pro postoupení k ústní části je nezbytné získat hodnocení A-E.

•    Ústní část

K ústní části bude připuštěn student, který obdržel hodnocení A-E na písemnou část zkoušky. Součásti ústní části zkoušky je

a) vysvětlení postupu a zdůvodnění řešení případové studie. V opačném případě písemka nebude uznána a bude hodnocena za nula bodů.

b) teoretická otázka dle předem stanovených zkušebních okruhů.

Základem pro hodnocení je známka, získaná za vyřešení případové studie. Kvalita zodpovězení ústní části může výsledek písemné části o stupeň zlepšit či zhoršit. Úplná neznalost teoretické otázky u ústní zkoušky je hodnocena celkovou známkou F bez ohledu na výsledek písemné části zkoušky. Doplňujícím kritériem může být výsledek kontrolních písemných prací.

 

Učební cíle

Cílem propedeuticky orientovaného předmětu je seznámit studující s pojmy, principy a instituty právního systému českého práva a práva Evropské unie, v rozsahu nezbytném pro další studium právně zaměřených předmětů z oblasti správního práva, finančního práva, práva životního prostředí a energetického práva. Studující budou také uvedeni do problematiky občanského a obchodního práva, v rozsahu potřebném pro základní orientaci v právních důsledcích činností spojených s výkonem manažerských funkcí v oblasti odpadového hospodářství, energetického managementu a projektování. Studující prezentují pojmy spojené se systémem a strukturou práva, včetně jednotlivých právních odvětví a včetně jednotlivých prvků struktury práva. Studující vlastními slovy vysvětlí normativitu, včetně relevantních podmínek a fakticitu působení právní regulace, a to v jednotlivých právních odvětvích. Studující shrnují pojmy, vztahy a definice prvků relevantních veřejnoprávních právních disciplín. Studující diskutují prvky soukromého práva, které jsou spojeny s odpadovým hospodářstvím, energetickým managementem a projektováním.

 

Základní literatura

VEČEŘA, Miloš, Jana DOSTÁLOVÁ, Jaromír HARVÁNEK a Drahomíra HOUBOVÁ. Základy teorie práva : multimediální učební text. / Miloš Večeřa ... [et al.]. 6. dotisk 2. nezměn. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2018. 96 s. Edice učebnic PrF MU č. 509. ISBN 978-80-210-4683-2 (CS)
ŠKOP, Martin, Terezie SMEJKALOVÁ a Markéta ŠTĚPÁNÍKOVÁ. Teorie práva – průvodce studiem, Multimediální elektronický výukový materiál https://is.muni.cz/do/law/stud/el/teorie_prava/index.html (CS)
JANKŮ, Martin a kol. Základy práva pro posluchače neprávnických fakult. 7. přepracované a doplněné vydání. Praha: C.H.Beck, 2022. ISBN 978-80-7400-875-7 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-ENI bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Pojem, struktura a systém práva. 2. Prameny práva českého a práva EU. Klasifikace právních norem. 3. Působnost právních norem. 4. Realizace právních norem, právní skutečnosti a právní vztahy. 5. Interpretace práva. 6. Právní odpovědnost. 7. Vynucování práva, soudní soustava ČR a EU. Správní a ústavní soudnictví. 8. Právní úprava podnikání – podnikání v živnostenském právu a v právu občanském/obchodním. 9. Obchodní korporace a jejich výhody i rizika. Právní postavení a odpovědnost statutárních orgánů. Zastupování. 10. Závazkového právo – obecný přehled. 11. Nástroje omezování rizik ve smlouvách. 12. Vybrané smluvní typy – smlouva kupní. 13. Vybrané smluvní typy – smlouva o dílo.

Konzultace v kombinovaném studiu

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Normativní systémy. Právo jako normativní systém. Funkce práva ve společnosti. 2. Tři dimenze práva – právo vnitrostátní, mezinárodní a unijní, příklady jejich interakcí. 3. Praktická demonstrace působnosti právní normy. 4. Význam judikatury a práce s ní, způsoby vynucování práva, právní informační systémy a práce s nimi. 5. Praktické uplatnění výkladových metod (jazykový výklad, systematický a logický výklad, účelový výklad). 6. Základy právní argumentace, specifika právního usuzování a myšlení. 7. Organizace veřejné správy a justice, opravné prostředky. 8. Získání živnostenského oprávnění, podnikání v jiném členském státě EU. 9. Jednání podnikatele. Odpovědnost podnikatele. 10. Základy kontraktace – proces a taktika. 11. Zajištění a utvrzení závazku. 12. Ochrana spotřebitele, specifické způsoby uzavírání smluv, veřejní zadávání. 13. Praktické problémy v kupních smlouvách a smlouvách o dílo.