Detail předmětu

Technologie a materiály pro udržitelný rozvoj

FAST-BXA010Ak. rok: 2024/2025

Studenti získají všeobecný přehled o technologiích a materiálech pro trvale udržitelný rozvoj. Získají znalosti v oblasti biomimetiky, nové trendy v produkci energie a jejím skladování, základní přehled ohledně vodíkových technologií, energie biomasy, výroby a použití kovů, polokovů a uhlíkatých materiálů, plastů, bioplastů, biopolymerů, produktů silikátového průmyslu v ochraně životního prostředí. Dále získají základy v oblasti technologií ochrany ovzduší, základní přehled udržitelných přístupů v zemědělství a v oblasti nanomateriálů.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zkouška bude probíhat písemnou formou (uzavřené i otevřené otázky) a k jejímu absolvování je nutné získat minimálně 50 % bodů. Zápočet budě udělen o zpracování protokolů z cvičených úloh.

 

Učební cíle

Absolvent získá přehled o vybraných technologiích a materiálech pro udržitelný rozvoj. Získá přehled v základní terminologii. Seznámí se s problematikou obnovitelných zdrojů energie, zelené chemie, principy biomimetiky, s novými trendy v produkci a skladování energie. Získá přehled v oblasti výroby kovů, polokovů a uhlíkatých materiálů a nanomateriálů. Absolvent bude mít potřebný přehled o technologiích a bude schopen vybrat vhodné technologické řešení a materiály, s ohledem na potřeby trvale udržitelného rozvoje. Po studiu bude student připraven pro studium dalších technologických předmětů a prohlubování znalostí v oblasti materiálových předmětů.

 

Základní literatura

VEJVODA, J. MACHAČ, P. BURIAN, P. 2003. Technologie ochrany ovzduší (CS)
KIZLIK J. 2014. Technologie chemických látek a jejich použití (CS)
WANG LK, PEREIRA NC, HUNG YT. Air pollution control engineering. Vol. 1, Handbook of environmental engineering. Totowa (NJ): Humana Press; 2004 (EN)

Doporučená literatura

LICHTFOUSE E., SCHWARZBAUER J., DIDIER R. Green Materials for Energy, Products and Depollution. Springer, 2013 (EN)
BENDER H. F., Eisenbarth P.: Hazardous Chemicals. Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim 2007 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-ENI bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Definice pojmů, environmentální technologie, environmentální vědy, historie ochrany životního prostředí, udržitelný rozvoj přístupy strategie a mezinárodní úmluvy. 2. Oborové zaměření environmentálních technologií, zelená chemie. 3. Biomimetika – přístupy, aplikace pro nové technologie a materiály - ENG. 4. Nové trendy v produkci energie, skladování energie I – vodíkové technologie, elektrolýza, palivové články. 5. Nové trendy v produkci energie, skladování energie II – biopaliva, biomasa, bioethanol. 6. Nové trendy v produkci energie, skladování energie III – skladování energie, fotovoltaika. 7. Výroba a použití materiálů v ochraně životního prostředí - kovy I. 8. Výroba a použití materiálů v ochraně životního prostředí – kovy II. 9. Výroba a použití materiálů v ochraně životního prostředí – polokovy a uhlíkaté materiály. 10. Výroba a použití materiálů v ochraně životního prostředí – plasty, bioplasty, biopolymery. 11. Technologie pro ochranu ovzduší I. 12. Technologie pro ochranu ovzduší II. 13. Nanomateriály – výroba, využití, rizika.

Konzultace v kombinovaném studiu

15 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Úvod. 2.-3. Technologie pro čištění vzduchu. 4.-6. Biodegradace, kalové hospodářství, produkce bioplynu. 7.-10. Technologie pro čistění odpadní vody. 11.-12. Analýza odpadů, analýza nebezpečnosti odpadů, ekotoxikologie. 13. Zápočet.