Detail předmětu

Hodnocení staveb, rekonstrukce a dekonstrukce

FAST-BJA028Ak. rok: 2024/2025

Cílem předmětu je získání základních teoretických znalostí i praktických dovedností při hodnocení zejména betonových a zděných staveb. Jejich detailní průzkum a zhodnocení aktuálního stavu především prvků dlouhodobé životnosti vede k informovanému rozhodnutí o dalším možném užívání objektu s případnou vhodnou formou sanace objektu, anebo v případě výrazných poruch či z jiných důvodů, dojde k dekonstrukci stavby. Obsahem předmětu jsou poznatky pro obě alternativy, zahrnuje jak informace o metodách sanace, tak i o dekonstrukci stavebních objektů a nakládání se vzniklými demoličními odpady.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet je udělen na základě zpracování protokolů z laboratorních cvičení a úspěšné absolvování závěrečného testu (alespoň 70 % správných odpovědí). Po udělení zápočtu následuje zkouška, probíhající ústní formou.

 

Učební cíle

Absolvent předmětu porozumí základním degradačním mechanismům vztaženým ke stavebním materiálům a z nich zhotovených konstrukcí. Je schopen navrhnout rozsah diagnostických zkoušek a vyhodnotit aktuální stav stavebních konstrukcí a v nich zabudovaných materiálů, včetně určení majoritních degradačních vlivů. Následně pak dovede posoudit, zda je hodnocenou konstrukci vhodnější sanovat včetně stanovení principů a metod sanace, anebo zda je s ohledem na technický stav, ekonomickou bilanci, či z jiných důvodů a jejich kombinace, efektivnější realizovat demolici. V případě demolice pak absolvent bude schopen navrhnout a řídit provedení předdemoličního auditu, s cílem maximální výtěžnosti stavebního a demoličního odpadu pro recyklaci nebo jiné využití a současně minimalizace nepoužitelného odpadu.

 

Základní literatura

DROCHYTKA, R., DOHNÁLEK, J., BYDŽOVSKÝ, J., PUMPR, V., DUFKA, A., DOHNÁLEK, P. Technické podmínky pro sanace betonových konstrukcí TP SSBK III. 1. vydání. Sdružení pro sanace betonových konstrukcí, Brno 2012. ISBN 978-80-260-2210-7 (CS)
Protokol EU o nakládání se stavebními a demoličními odpady, dostupný na adrese: Protocol-Ares_2016_5840668-101016_Cze.pdf (mpo.cz) (CS)

Doporučená literatura

EMMONS, Peter H. Concrete Repair and Maintenance Illustrated: Problem Analysis; Repair Strategy; Techniques, Wiley, 1993, ISBN 0876292864, 9780876292860, 295 stran (EN)
SMOAK W. Glenn. Guide to Concrete Repair, Createspace Independent Publishing Platform, 2012, ISBN: 1470068311, ISBN 13: 9781470068318, 172 stran (EN)
ČSN ISO 8887-1 Technická dokumentace produktu – Návrhy pro výrobu, montáž, demontáž a zpracování po ukončení životnosti – Část 1: Obecné pojmy a požadavky, ČNI, 2022 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-ENI bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Životnost staveb. 2. Hodnocení aktuálního stavu existujících betonových a železobetonových staveb. 3. Hodnocení aktuálního stavu existujících zděných staveb. 4. Hodnocení aktuálního stavu existujících dřevěných staveb. 5. Základní postupy a principy při sanaci a rekonstrukci staveb – obecné zásady. 6. Strategie sanace, předúprava – betonové a železobetonové stavby. 7. Materiály pro sanace – betonové a železobetonové stavby. 8. Kontrolní činnosti – betonové a železobetonové stavby. 9. Metody sanace a rekonstrukce staveb – zděné stavby. 10. Metody sanace a rekonstrukce staveb – dřevěné stavby. 11. Dekonstrukce staveb – identifikace a kvantifikace materiálů, logistika, separace, skladování. 12. Dekonstrukce staveb – potenciál recyklace různých typů materiálů. 13. Dekonstrukce staveb – příklady správné praxe. Využití BIM.

Konzultace v kombinovaném studiu

15 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do problematiky. Životnost staveb – výpočtové cvičení. 2. Fyzikálně-chemické analýzy stavebních materiálů – laboratorní cvičení. 3. Fyzikálně-chemické analýzy, určení míry degradace materiálu – výpočtové cvičení. 4. Vyhodnocení stavu betonové konstrukce – výpočtové cvičení. 5. Návrh sanace – výpočtové cvičení. 6. Vlastnosti materiálů pro sanace staveb – laboratorní a výpočtové cvičení. 7. Zkoušení nátěrových systémů pro sanace staveb – laboratorní cvičení. 8. Testování správkových hmot I – laboratorní cvičení. 9. Testování a vyhodnocení umělého stárnutí nátěrových hmot – laboratorní a výpočtové cvičení. 10. Testování správkových hmot II – výpočtové cvičení. 11. Hodnocení demoličních odpadů – laboratorní cvičení. 12. Protokol o nakládání se stavebními a demoličními odpady – výpočtové cvičení. 13. Závěrečný test, shrnutí, diskuse.