Detail předmětu

Odborná praxe (ENI)

FAST-BVA028Ak. rok: 2024/2025

Povinná odborná praxe je zaměřena na získání dalších teoretických a praktických znalostí a zkušenosti s výkonem práce ESG specialisty a s činností v předvýrobní a výrobní přípravě staveb v pracovních pozicích u všech aktérů výstavbových projektů (investor, projektant, administrátor veřejné zakázky, správce stavby, stavební firma, facility manager) nebo u orgánů veřejné správy. Student vykonává práci přímo u subjektu připravující výstavbový projekt, na stavbě při její realizaci nebo u orgánu veřejné správy. Kromě odborných znalostí a zkušeností v souvislosti s přípravou či realizací stavby nebo s výkonem veřejné správy získává i zkušenosti s řízením pracovního kolektivu. Třináctitýdenní odborná praxe studentů probíhá ve spolupráci s významnými veřejnými zadavateli stavebních zakázek, projektanty, správci staveb, administrátory veřejných zakázek, stavebními společnostmi a orgány veřejné správy, působícími v ČR.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

30

Zajišťuje ústav

Ústav stavební ekonomiky a řízení (EKR)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Student má povinnost během odborné praxe vést „Záznam o průběhu odborné praxe“, je veden školitelem určeným subjektem pro výkon praxe, který se ke kvalitě odvedené práce studenta vyjádří v závěrečném hodnocení.

Odborná praxe studentů je ukončena společným závěrečným seminářem, kde každý student ostatní studenty seznámí s činností, kterou vykonával v průběhu praxe, včetně prezentace zpracovaných materiálů a fotodokumentace stavby (pokud bude praxe probíhat při výstavbě). Na závěrečném semináři student navíc získává prostřednictvím prezentací spolužáků povědomí o problematice uplatňování ESG principů u jiných výstavbových projektů, o soudobých technologiích a metodických přístupech, o  finančních, legislativních a časových nárocích, a o specifických podmínkách a moderních způsobech výstavby. Seznámením se s hodnocením subjektu výkonu praxe v „Záznamu o průběhu odborné praxe“ o své osobě, dostává student zpětnou vazbu o úrovni jeho odborných znalostí a celkového působení u subjektu výkonu praxe.

 

Učební cíle

Absolvent bude mít možnost v reálné praxi aplikovat poznatky, které načerpal v předchozím studiu. Bude pod vedením odborníka z praxe řešit reálné situace v oblasti ESG reportingu, environmentálních aspektů přípravy veřejných zakázek nebo při využívání odpadů ve stavebnictví.

 

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-ENI bakalářský, 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Odborná praxe

520 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor