Detail předmětu

Mikrotechnologie

CEITEC VUT-DS107Ak. rok: 2024/2025

Doktorský kurz je zaměřen na oblast mikrotechnologií, mikroobrábění a mikrosystémů. Hlavním cílem je dát teoretické a experimentální základy v metodách a technikách mikrotechnologií dostupných nejen v CEITEC sdílených laboratořích. Kurz se detailně zaměřuje na depozice tenkých vrstev a mikroobrábění křemíku pro vytvoření elektro-mechanických systémů na čipu nazývaných MEMS. Nakonec bude prezentována MOS technologie k ukázání základních struktur jako transistor, kapacitor a dioda. Kurz pomůže získat znalosti k tomu, jak CEITEC technologického vybavení využít k vytváření různých mikrosenzorů/mikrosoučástek/mikrozařízení.

Jazyk výuky

čeština

Vstupní znalosti

Základní znalosti fyzikální chemie a fyziky materiálů.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Na konci kurzu si student připraví 20-ti minutovou prezentaci o vybrané metodě/technice depozice v angličtině, která bude použita při zkoušce z předmětu. Hodnocení je založeno na připravených materiálech, pochopení tématu, prezentaci a použité literatuře.

Učební cíle

Student is going to familiarize with the elemental and advanced methods and techniques for the microstructures and semiconductor devices fabrication, with materials, rules for their creation and modern nanotechnologies in semiconductor industry.
Preview of the mehods and techniques in thin-film and semicoductor technology, design skill of the microstructures and nanostructures using advanced techniques of fabrication.

Základní literatura

Handbook of Microlithography, Micromachining, and Microfabrication. Volume 1,2, Edited by P. Rai-Choudhury. Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers, 1997 (EN)
Marc J. Madou, Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, Third Edition, Three-Volume Set. CRC Press, 2011 (EN)
Tai-Ran Hsu, MEMS & Microsystems: Design, Manufacture, and Nanoscale Engineering. Wiley, 2008 (EN)