Detail předmětu

Workshop základy akademického psaní

FA-ZAP-WEAk. rok: 2023/2024

Předmět probíhá formou workshopu zaměřeného na akademické psaní jako na nástroj odborné argumentace a kritického myšlení. Podpoří studenty ve zvládnutí základních postupů a průběhu psaní akademické eseje jako procesu. Pod vedením hostujícího pedagoga/pedagožky se téma workshopu v červnu 2024 zaměří na oblast kolem ulice Cejl v Brně, oblast kde kde se v druhé polovině 20. století koncentrovala romská populace ve měste. Donedávna byla většinovým obyvatelstvem Brna považována za nebezpečnou, v posledních letech se však toto vnímání začíná rozptylovat. V oblasti vzniklo několik rozvojových projektů. Umělci a designéři zde nacházejí bohaté příležitosti. Oblast je složitou směsicí lidí, historie, kultur a ekonomických rozdílů a zaslouží si hlubší zaměření a fundovanou diskusi architektů, kteří se mohou podílet na změnách, jež ji čekají. Předmět využívá konkrétní příklad složitého problému k rozvoji schopnosti formulovat odborný názor a jeho argumentaci.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

  • Hodnocení zápočtem
  • Požaduje se průběžné konzultování práce a aktivní prezenční účast
  • Povinné je odevzdání eseje o 5 odstavcích a průvodního grafického materiálu
  • Účast na všech prezenčních blocích výuky je povinná. V případě omluvy ze závažných důvodů je možné nahrazení a se souhlasem vyučujícího je přípustná absence nebo náhrada distanční formou.

Učební cíle

Cílem předmětu je rozvíjet kritické myšlení prostřednictvím hodnocení různých úhlů pohledu psaním akademické eseje, v níž je forma stejně důležitá jako její obsah. Studenti si tak prohloubí schopnost jasně argumentovat své postoje a vyjadřovat se na odpovídající odborné úrovni.

  • Student si osvojí základy psaní v akademickém prostředí
  • Formátem eseje o 5 odstavcích se obeznámí se strukturou jednoduché formy akademického textu
  • Psaní jako proces, povede k posílení schopnosti argumentovat na odborné úrovni
  • Neoddělitelnou součástí akademického psaní je práce s odborní literaturou, která přispěje k zvýšení rozhledu v řešené problematice
  • V neposlední řadě dojde k posílení kritického myšlení a formování odborného názoru

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

40 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  1. Základy eseje o 5 odsecích
  2. Formování argumentace
  3. Esej, jako základ různých typů textů
  4. Způsob rozvinutí eseje o 5 odsecích do delšího formátu
  5. Sběr dat v terénu, literatura, psaní a průběžné konzultace