Detail předmětu

Rozpracovanost disertační práce

FaVU-3RDPRAk. rok: 2024/2025

Předmět slouží k vypracování písemného podkladu o tématu disertační práce v souladu s vnitřními normami univerzity a fakulty, respektive Studijním a zkušebním řádem VUT. Tzv. Pojednání o tématu disertační práce se předkládá v elektronické verzi ve formátu PDF v rozsahu max. 20 normostran v českém (respektive slovenském) nebo anglickém jazyce. Pojednání obsahuje zejména kriticky zhodnocený stav poznání v oblasti tématu disertační práce, vymezení předpokládaných cílů disertační práce, charakteristiky zvolených metod řešení a shrnutí dosavadních výsledků studující/ho. Součástí pojednání jsou rovněž výstižné informace o připravovaném praktickém výstupu – uměleckém díle (o jeho koncepci a formě), respektive o výstavě, kurátorském projektu nebo jiné podobě aktivit, které budou praktickým výstupem doktorského studia.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Předmět je ukončen zápočtem, který uděluju školitel/ka. Doktorand/ka ve spolupráci se školitelkou/školitelem zároveň vyplní přihlášku ke státní doktorské zkoušce a odevzdá ji se všemi požadovanými přílohami na studijním oddělení fakulty v termínu uvedeném v časovém plánu studia (harmonogram) příslušného akademického roku. Školitel/ka udělením zápočtu stvrzuje, že pojednání o tématu disertační práce má předepsané náležitosti a doktorand/ka splnil/a i další povinnosti uvedené v Individuálním studijním plánu.

Učební cíle

Cílem je vypracování písemného podkladu, který slouží k diskuzi během státní doktorské zkoušky. Podklad pojednává o tématu disertační práce a je jím ověřována schopnost písemně formulovat disertační projekt, jehož disertovatelnost posuzuje komise během doktorské zkoušky.

Základní literatura

Monografické publikace, sborníky a periodika dle individuálního zaměření jednotlivých studujících doktorského studijního programu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program VUD_P_CZ doktorský 3 ročník, letní semestr, povinný
  • Program VUD_P_EN doktorský 3 ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace

6 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Povinné náležitosti pojednání:
1) název disertační práce – česky (slovensky) a anglicky;
2) klíčová slova – česky (slovensky) a anglicky;
3) anotace disertační práce – česky (slovensky) a anglicky;
4) cíle disertační práce – česky (slovensky) nebo anglicky;
5) charakteristika metod řešení – česky (slovensky) nebo anglicky;
6) zhodnocení dosavadního stavu poznání – česky (slovensky) nebo anglicky;
7) přehled literatury a zdrojů – česky (slovensky) nebo anglicky;
8) výstižné informace o připravovaném praktickém výstupu – uměleckém díle (o jeho koncepci a formě), resp. o výstavě, kurátorském projektu nebo jiné podobě aktivit, které budou praktickým výstupem doktorského studia v českém (resp. slovenském) nebo anglickém jazyce.