Detail předmětu

Horská kola

CESA-TV-HKAk. rok: 2024/2025

Výuka bude zaměřena jak na kondiční vyjížďky v okolí Brna, především v terénu, tak na technické ježdění v Brně i okolí po trailech. Vše záleží na povětrnostních podmínkách a stavu terénu. Podle toho upravíme i délku tras a časové rozpětí. Budeme jezdit v průměru dvě až tři hodiny za každého počasí, i po tmě se světly. 

„Upozorňujeme studenty, že v rámci výuky sportů může docházet k fyzickým kontaktům vyučujících se studenty z důvodu zajištění korekcí provedení cviku, pohybu, herní činnosti nebo z důvodu dopomoci nebo ochrany zdraví. Pokud si studenti fyzický kontakt nepřejí, musí o této skutečnosti informovat vyučujícího předem, ale přebírají tak na sebe zodpovědnost za možné poškození zdraví. “

 



















Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Vstupní znalosti

Podmínkou účasti je vlastní kolo v perfektním technickém stavu, náhradní duše, pumpička, lepení, případně další náhradní díly. Přilba na kolo je povinná a pití je samozřejmostí vzhledem k délce vyjížděk. Chrániče na kolena jsou vhodné při nácviku některých technických pasáží a dovedností. Ideální je horské kolo s odpruženou vidlicí. V zimním semestru je důležité mít teplé i nepromokavé věci, které je možné kdykoliv odložit a znovu nasadit. Doporučuji také batoh i nějakou korunu na občerstvení po cestě.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené absence. V souladu se Směrnicí č.17/2019 k výuce tělesné výchovy je předmět hodnocen jedním kreditem.
Omluvy předem emailem garantovi výuky (Daniela.Chlibkova@vut.cz).

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.

Nahrazování hodin po dohodě s vyučujícím pouze v jeho hodinách. 

 

 


Učební cíle

Příležitost sportovat v přírodě za každého počasí, v partě kamarádů, duševní relaxace, zdokonalení fyzické kondice. Jedinečná možnost vybočit za hranici všedního dne. Jezdíme hlavně na pohodu.
Výuka je určena pro všechny cyklisty na horských kolech jakýchkoliv typů. V případě rozdílné výkonnosti nebo limitující techniky (typ kola) se program přizpůsobí rozdělením na menší skupinky. Gravity a enduro jezdci, stejně jako cykloturisté a cykloturistky jsou vítáni! Program výuky se upraví po první výukové hodině podle přihlášených studentů.

Pohybová aktivita v přírodě, duševní relaxace, zdokonalení fyzické kondice, zvýšení aerobní i anaerobní výkonnosti a technických jízdních dovedností. Jedinečná možnost vybočit za hranici všedního dne.

Základní literatura

Dressler, J., Navrátilová, M. (2013): Škola kola. Monty-prosport,s.r.o. ISBN 978-80-260-5056-8 (CS)
https://en.wikipedia.org/wiki/Enduro_(mountain_biking) (EN)
Kirkwood, L., Ingram, L., Cunningham, J., Geraint, D.F.J. (2017): Physiological characteristics and performance in elite vs non-elite enduro mountain biking. DOI: 10.28985/171231.jsc.10 (EN)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor