Detail předmětu

Základy managementu kvality a životního prostředí

FSI-BMKAk. rok: 2025/2026

Předmět "Základy managementu kvality a životního prostředí" seznámí studenty základy principů podnikové ekonomiky a podniku jako organizace v kontextu se základními požadavky na systém managementu jakosti (ČSN EN ISO 9001), systém managementu orientovaného na životní prostředí (ČSN EN ISO 14001) a systémem managementu orientovaného na BOZP (ČSN ISO 45001). Studenti pochopí zásady procesního přístupu v rámci systému managementu kvality a význam principu neustálého zlepšování procesů a základy řízení dopadů svých činností, výrobků a služeb na životní prostředí v souladu s environmentální politikou a cíli podniku.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Vstupní znalosti

Předpokládá se všeobecné ekonomické povědomí, dále znalosti z technologií, matematiky a fyziky v rozsahu obvyklém pro příslušný ročník bakalářského stupně studia.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Podmínky udělení zápočtu:
Studenti musí vypracovat a obhájit zpracovaný semestrální projekt na zadané téma.

Zkouška:
Test sestávající z 25 otázek (max. 25 bodů).
Hodnocení: 24,50 a více bodů A; 23,50 a více bodů B; 22 a více bodů C; 20 a více bodů D; 18 a více bodů E


Kontroluje se účast ve cvičeních. Přednášky jsou dobrovolné.

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout studentům nejdůležitější teoretické poznatky doplněné o konkrétní příklady a způsoby aplikace umožňující pochopit význam a úkoly managementu kvality a ochrany životního prostředí a managemntu BOZP. Vést studenty k tomu, aby si osvojili poznatky o vnitřním a vnějším prostředí organizace a naučili se používat metody a nástroje managemntu kvality.


Absolvent získá schopnost vnímání:
- rizika z pohledu zajišťování kvality produktu (výrobku nebo služby),
- významu principu neustálého zlepšování procesů na snižování rizik,
- potřeby řízení dopadů svých činností, výrobků a služeb na životní prostředí,
- potřeby řízení bezpečných způsobů práce a používání bezpečných pracovních prostředků.

Základní literatura

ČSN EN ISO 14001:2016 Systémy environmentálního managementu - Požadavky s návodem k použití; ÚNMZ, Praha, 2016 (CS)
ČSN EN ISO 9000:2016 Systémy managementu kvality - Základní principy a slovník (CS)
ČSN EN ISO 9001:2018 Systémy managementu kvality - Požadavky (CS)
SYNEK, M., KISLINGEROVÁ, E. a kol. (2010) Podniková ekonomika. 5.vyd. Praha:C.H.Beck. 502 s. ISBN 80-7400-336-3. (CS)
Zákon č. 22/1997 Sb. (aktuální znění) O technických požadavcích na výrobky

Doporučená literatura

Janíček, L. a kol: Evropská unie – instituce, ekonomická, bezpečnostní a sociální politika. Computer Press, Brno, 2003. ISBN 80-7226-819-8
Janků, M.: Evropská unie – právní system evropských společenství. Computer Press, Brno, 2003. ISBN 80-7226-806-6
JURAN, J. M.; GRYNA F. M.: Juran´s Quality Control Handbook. McGraw-Hill, Inc., New York, 1988
Nenadál, J. a kol.: Moderní management jakosti. Management Press, Praha, 2008
Reichholf, J.: Životní prostředí, Ekologie lidských sídel, Ikar Praha 1999, ISBN 80-7202-503-1 (CS)
Remtová, K.: Strategie podniku v péči o životní prostředí, Dobrovolné nástroje, VŠE Praha 2006, ISBN 80-245-1086-3 (CS)
Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-STR-P bakalářský

    specializace KSB , 3 ročník, zimní semestr, povinný

  • Program B-VTE-P bakalářský 1 ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do předmětu - základní pojmy a definice
2. Dimenze kvality. Orientace na zákazníka
3. Orientace na procesy a jejich řízení
4. Sedm základních nástrojů managementu kvality
5. Sedm nových nástrojů managementu kvality
6. Moderní metody managementu kvality
7. Výklad norem řady ISO 9000
8. Význam managementu životního prostředí
9. Posuzování dopadu podnikových procesů na životní prostředí
10. Výklad norem řady ISO 14000
11. Výklad norem řady ISO 45000
12. Proces neustálého zlepšování
13. Akreditace laboratoří a testování

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Hlavní pojmy, ekonomie, environment, podnikání a kvalita.
2. Cíle podniku, majetková a kapitálová struktura podniku.
3. Kontext organizace.
4. Náklady na kvalitu.
5. Analýzy rizik.
6. Mapování procesů.
7. Leadership
8. Environmentální aspekty
9. Závazné povinnosti organizace
10. PDCA model
11. - 12. Semestrální práce studentů na zvolená témata a diskuse k nim.
13. Prezentace a obhajoba semestrálních prací.