Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_CHP2Ak. rok: 2025/2026
Předmět chemie potravin II je zaměřen na látky, které ovlivňují chuť, vůni barvu a texturu potravin a dále na látky kterých se používá ke zlepšování kvality potravin v průmyslovém měřítku. Mezi tyto aditivní látky patří zejména konzervační prostředky, barviva, aromata, látky okyselující, látky hořké, náhradní sladidla, látky upravující texturu aj. Velká pozornost bude věnována i nežádoucím látkám, které mohou vznikat v potravinách při jejich skladování a technologickém zpracování (procesní kontaminanty) nebo se mohou dostávat do potravin v důsledku znečišťování životního prostředí (např. polychlorované bifenyly), vlivem chemizace zemědělství (např. rezidua pesticidů), a dalších antropogenních aktivit i vlivem nežádoucí činnosti mikroorganismů (mikrobiální toxiny).
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Zkouška bude probíhat písemnou formou, celkem 10 otázek po 10 bodech. Limit pro úspěšné splnění zkoušky je 50 bodů (50 %). Při hraničním hodnocení může vyučující přistoupit k ústnímu přezkoušení. Celkové hodnocení odpovídá systému ECTS.
Učební cíle
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Osnova dle týdenního členění výuky (1 týden – praktická ukázka senzoricky aktivních látek):1. Vonné a aromatické látky v potravinách2. Chuťové látky potravin3. Praktická ukázka senzoricky aktivních látek4. Trpké látky5. Barviva – tetrapyroly, flavonoidy, karotenoidy6. Aditivní látky prodlužující údržnost, konzervanty7. Aditivní látky upravující aroma potravin8. Aditivní látky upravující texturu potravin9. Aditivní látky upravující barvu potravin10. Enzymatické a neenzymatické hnědnutí potravin11. Význam vody v potravinách12. Vznik a význam procesních kontaminantů při technologickém a kulinářském zpracování potravin13. Rezidua pesticidů, perzistentní organické polutanty; mykotoxiny