Detail předmětu

Vývoj léků a lékových forem

FCH-MC_VLLFAk. rok: 2025/2026

Předmět seznamuje studenty s životním cyklem léčiva. Propojuje základní pilíře výzkumu aktivních farmaceutických látek a léčivých přípravků s odbornou výrobní praxí. K tomuto účelu budou studenti seznámeni se základními pojmy jako aktivní farmaceutická substance, léčivo, typy lékových forem.

Předmět se zaměřuje na charakterizaci veškerých procesů spojených s uvedením nového léčiva na trh. Studenti budou seznámeni s jednotlivými fázemi schvalování, klinickým hodnocením a procesem registrace před uvedením na trh, s legislativními požadavky, s periodickým hodnocením léčivého přípravku po uvedením na trh. Diskutovány budou základní požadavky pro správnou výrobní praxi týkající se výrobních prostor, strojů a zařízení s ohledem na typ vyráběného produktu. Bude vysvětleny principy operačních, instalačních kvalifikací, procesní validace, validace čištění. Důležitou součástí výroby je výběr obalového materiálu a vše, co s tím souvisí, včetně procesu serializace a agrerace. Dále budou uvedeny zkušební postupy, jejich vývoj a validace, studenti se seznámí s principy správné laboratorní praxe. Jištění jakosti je nedílnou součástí farmaceutické výroby. Studenti budou seznámeni se základními postupy, legislativou. Bude též vysvětlena problematika spojená s audity tuzemských a zahraničních autorit.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Učební cíle

Cílem předmětu je přinést ucelený pohled na problematiku, která stojí mezi vlastním výzkumem a vývojem léčiv na straně jedné a realizovanou výrobou na straně druhé. Předmět by měl studenty seznámit se základními principy správné laboratorní praxe, správné výrobní i distribuční praxe, s jednotlivými fázemi výroby farmaceutického přípravku, jeho testováním a přinést náhled na řešení technologických problémů.

Výsledkem výuky studentů v uvedeném předmětu přednášeném odborníky z praxe je získání představy a poznatků o tom, CO STOJÍ MEZI IDEOU, NOVÝM VÝROBKEM A BĚŽNOU VÝROBNÍ PRAXÍ. Závěrem budou moci studenti navštívit pracoviště farmaceutického průmyslu, aby si mohli lépe propojit získané informace s realitou a praxí.

 

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zkouška probíhá formou písemného testu, hodnoceného body a známkou dle tabulky ECTS SaZŘ VUT. Účast na přednáškách není povinná, ale vzhledem ke specifickému charakteru předmětu se doporučuje.

Základní literatura

Český lékopis (zkr. ČL, lat. Pharmacopoea Bohemica) (CS)
Chalabala M. et al., Technologie léků – galenika. Galén, Praha 2001 (CS)
Komárek P., Rabišková M.: Technologie léků. Galén, Praha 2006. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHMA magisterský navazující

    specializace BF , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
    specializace CHBL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Výzkum, vývoj a registrace léčivých přípravků 2. Průmyslová výroba ve farmacii - obecné požadavky 3. Kapalná léková forma 4. Obalové materiály, ochranné prvky finálních produktů 5. Pevná léková forma 6. Měkké želatinové tobolky 7. Fyzikální vlastnosti látek 8. Fyzikální metody v praxi 9. Jištění jakosti 10., 11. Kontrola kvality 12., 13. Stáž v podniku

Konzultace v kombinovaném studiu

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor