Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_KOS_PAk. rok: 2025/2026
Kurz je určen pro posluchače navazujícího magisterského studia studijních oborů Chemie potravin a biotechnologií a Spotřební a fyzikální chemie. Zaměřuje se na praktické využití znalostí z kosmetologie a technologie kosmetiky, jako je zpracování surovin, přídavné látky, hodnocení stability a bezpečnosti a účinků různých typů kosmetických přípravků. Součástí je zpracování samostatného jednosemestrálního projektu na zadané téma a jeho prezentace.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Student musí prokázat, že je schopen použít teoretické vědomosti v praxi. Úspěšné absolvování kurzu je podmíněno aktivní účastí na praktických úlohách, vypracováním protokolů a odevzdáním semestrálního projektu.
Učební cíle
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
specializace CHBL , 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor
Laboratorní cvičení
Osnova
Osnova praktika je uvedena v blocích, protože některé laboratorní úlohy vyžadují delší práci, než je hodinová dotace. Několik úloh lze však zpracovávat souběžně, což umožní efektivní využití času i vybavení laboratoře.
Týden 1.: Pravidla bezpečnosti a speciální pravidla práce v kosmetologické laboratoři Týden 2.–4.: Praktická příprava různých typů základních kosmetických přípravků (mýdlo; šampón; krém; lotion; tonikum; mast)Týden 5.–6.: Praktická příprava různých typů kosmetických výrobků s aktivní složkou a testování účinků (UV filtry, antimikrobiální složky, antioxidanty, dezinfekční složky)Týden 7.–8.: Příprava speciálních kosmetických výrobků a hodnocení jejich senzorické kvality a bezpečnosti (peeling, pomáda na rty, oční stíny, parfémová voda)Týden 9.–12.: Zpracování a prezentace semestrálního projektuTýden 13.: Exkurze do výrobního podniku kosmetických přípravků