Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_POLAk. rok: 2025/2026
Základní obecné pojmy práva ve vztahu k potravinářství. Vymezení legislativních pojmů, jakostních znaků potravin a platných zákonů o potravinách, opatření pro ochranu spotřebitele, ISO normy, analýza rizik. Systém kritických bodů (HACCP), kodexové výbory pro potraviny, Codex Alimentarius, doporučení FAO a WHO. Značení potravin a přídavných látek, institucionální opatření pro dovoz potravin, harmonizace potravinářské legislativy s normami EU a schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR. Studenti budou seznámeni s posuzováním kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele. Bude jim vysvětlena úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti budou seznámeni s legislativou produkce a kontroly biopotravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Studenti budou hodnoceni na základě písemného testu, který bude tvořen 10 otázkami po 10 bodech. Limit pro úspěšné splnění zkoušky je 50 bodů (50 %). Celkové hodnocení odpovídá systému ECTS.
Učební cíle
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Seminář
Vyučující / Lektor
Osnova
Předmět poskytuje informace o základních obecných pojmech práva ve vztahu k potravinářství. Seznamuje s legislativními přístupy k jakosti potravin, platnými zákony o potravinách, se systémem kritických bodů (HACAP) a s kodexovými výbory pro potraviny, Codexem Alimentarius, doporučeními FAO a WHO. Studenti budou seznámeni s harmonizací potravinářské legislativy s normami EU a procesem schvalování nových a nově dovážených potravin do ČR a s legislativou produkce a kontroly biopotravin. Pozornost bude věnována také posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a ochraně spotřebitele. Bude vysvětlena úloha technických norem a systémů managementu kvality a bezpečnosti. Studenti se naučí aplikovat legislativní úpravy a další závazné normy platné pro produkci potravin. Cílem předmětu je doplnit získané poznatky z odborných potravinářských předmětů o vztah k legislativním úpravám a normám, včetně aplikací systémů jakosti dle požadavků EU.