Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_ZVPOAk. rok: 2025/2026
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních metod a technologií jejichž vliv na životní prostředí je minimální.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Analytická chemie, chemické inženýrství, biochemie, mikrobiologie
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.
Učební cíle
Student je schopný analyzovat odpadní materiál s využitím vhodné techniky, orientuje se v legislativě odpadového hospodářství, je schopný navrhnout a řídit technologii pro zpracování nebo valorizaci odpadů z potravinářského průmyslu.
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
specializace BF , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHBL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Tento studijní předmět se zabývá rozsáhlou problematikou zpracování, recyklace a valorizace odpadů z potravinářského průmyslu a studenty seznamuje s direktivními, ekonomickými a dalšími nástroji v rámci odpadového hospodářství. Akcent je položen na vymezení míst vzniku odpadu, charakteristiku odpadů a především na zpracování odpadů s využitím mikroorganismů a moderních technologií.
1. Úvod do studia2. Odpady a jejich vlastnosti 3. Analýza odpadů4. Aplikace poznatků chemického inženýrství v technologii zpracování odpadů5. Aerobní technologie zpracování odpadů6. Anaerobní technologie zpracování odpadů7. Čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu8. Recyklace a její využití v potravinářském průmyslu9. Biorafinerie, valorizace odpadů rostlinného původu10. Biorafinerie, valorizace odpadů živočišného původu11.-13. Příklady z praxe, diskuse
Konzultace v kombinovaném studiu