Detail předmětu
Čištění odpadních vod z průmyslu
FAST-NPB021Ak. rok: 2025/2026
Předmět navazuje na čištění odpadních vod. Cílem je seznámení s technologiemi pro čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu. Po dvou úvodních kapitolách zabývajících se alternativními schématy průmyslových čistíren odpadních vod je podrobněji probíráno čištění odpadních vod ze zpracování cukru, výroby nápojů, zpracování ovoce a zeleniny, zpracování masa a drůbeže, mlékárenského průmyslu. Posluchači jsou seznámeni s technologiemi výroby jednotlivých produktů, se zdroji odpadních vod, doporučenými technologiemi čištění a návrhovými parametry.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Učební cíle
Student zvládne problematiku čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program NPC-SIV magisterský navazující 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
- 1. Úvod do čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu, technologie výroby.
- 2. Zdroje odpadních vod, doporučené technologie čištění, alternativní schémata průmyslových čistíren odpadních vod.
- 3. Fyzikální procesy používané pro čištění odpadních vod z PP, chemické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP.
- 4. Biologické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP.
- 5. Exkurze – vodní hospodářství pivovaru.
- 6. Exkurze – vodní hospodářství vinařských závodů.
- 7.–9. Čištění odpadních vod ze zpracování cukru, nápojů, ovoce a zeleniny.
- 9.–10. Čištění odpadních vod z zpracování masa a drůbeže, z mlékárenského průmyslu, zpracování a finální likvidace kalů.
Cvičení
Vyučující / Lektor
Osnova
- 1. Úvod, zadání seminární práce.
- 2. Příklad 1 – Výpočet množství a znečištění průmyslových odpadních vod
- 3. Příklad 2 – Technologické schéma ČOV z výroby nápojů
- 4. Příklad 3 – Technologické schéma ČOV ze zpracování ovoce a zeleniny
- 5. Příklad 4 – Technologické schéma ČOV ze zpracování masa a drůbeže
- 6. Příklad 5 – Technologické schéma ČOV z mlékárenského průmyslu
- 7.–9. Odevzdání a prezentace seminárních prací.
- 10. Zápočet.